Ο Τραμπ μοιράζει χάρες: Ο συμπέθερος, ο Πολ Μάναφορτ, ο Ρότζερ Στόουν και άλλοι

Λίγο πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να φροντίζει τους… ανθρώπους τους. Και συνεχίζει να μοιράζει χάρες, προκαλώντας το κοινό αίσθημα (και τους Δημοκρατικούς).

Δεν του έφτασε η προηγούμενη φορά. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλούς ανθρώπους που θέλει να… βολέψει. Και κυρίως να τους προστατεύσει απ’ ό,τι μπορεί να τους βρει όταν εκείνος δεν θα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά χάρη από τον Ντόναλντ Τραμπ πήραν πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν στην έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, τις οποίες κέρδισε ο μεγιστάνας. Ανάμεσά τους ο πατέρας του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ, ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 Πολ Μάναφορτ και ο Ρότζερ Στόουν, σύμβουλος και προσωπικός φίλος του Τραμπ. Οι δυο τους είχαν απασχολήσει την έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ το 2016.

Στη λίστα με τα πρόσωπα που πήραν χάρη ή έδειξε επιείκεια ο Ντόναλντ Τραμπ και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος περιλαμβάνονται περίπου 30 ονόματα.

«Κύριε πρόεδρε, η οικογένειά μου και εγώ σας ευχαριστούμε με ταπεινότητα για την προεδρική χάρη που μου απονείματε. Τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μας», έγραψε στο Twitter ο Μάναφορτ, ο οποίος εξέτιε ποινή 7,5 χρόνων κάθειρξης για διάφορες απάτες που ήρθαν στο φως στο πλαίσιο της έρευνας για την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του Τραμπ με τη Μόσχα που διενήργησε ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ.


Ο Πολ Μάναφορτ – Φωτογραφία Reuters

Ο Μάναφορτ κρατείτο κατ’ οίκον από τον Μάιο, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τον Ιούλιο ο Τραμπ είχε ήδη μετατρέψει την ποινή του Στόουν, που είχε καταδικαστεί για απόπειρα επηρεασμού μαρτύρων και για ψευδή ένορκη κατάθεση στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσία.

Ο συμπέθερος πήρε χάρη από τον Τραμπ

Ο απερχόμενος πρόεδρος κατηγορείται πως για ακόμη μια φορά καταχράται το δικαίωμά του να απονέμει χάρη, όπως εξάλλου συνέβη στα τέλη Νοεμβρίου, όταν έδωσε χάρη στον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που καταδικάστηκε κι αυτός στο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσία.

Στον κατάλογο εκείνων που πήραν χάρη από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι και ο πατέρας του Τζάρεντ Κούσνερ, του συζύγου της Ιβάνκα Τραμπ και γαμπρού του απερχόμενου προέδρου.

Ο Τσαρλς Κούσνερ είχε καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση για οικονομικές απάτες και άλλα αδικήματα.

Απίθανη πτυχή της υπόθεσης Κούσνερ είναι πως ο εισαγγελέας που του είχε ασκήσει την ποινική δίωξη η οποία οδήγησε στην καταδίκη του το 2004 ήταν ο Κρις Κρίστι, ο μετέπειτα κυβερνήτης της πολιτείας Νιού Τζέρζι και σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Ο Κρίστι φέρεται να έχει πει, σύμφωνα με το CNN, πως η υπόθεση ήταν από τις «πιο ειδεχθείς και αηδιαστικές» που χειρίστηκε στην καριέρα του. Ο Τσαρλς Κούσνερ ομολόγησε στη δίκη εκείνη πως έστησε σκευωρία σε βάρος του γαμπρού του, προσλαμβάνοντας μια ιερόδουλη για να κάνει σεξ μαζί του σε μοτέλ και κατόπιν στέλνοντας βίντεο της συνεύρεσής τους στη σύζυγο — την ίδια την αδερφή του!

Ο νέος κατάλογος δόθηκε μία ημέρα έπειτα από εκείνον με τα ονόματα 15 προσώπων στα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απέμεινε χάρη και άλλων πέντε στα οποία έδειξε επιείκεια. Ανάμεσά τους, τέσσερις πρώην υπάλληλοι της διαβόητης ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Blackwater, που είχαν καταδικαστεί για τη σφαγή 14 αμάχων το 2007 στη Βαγδάτη.

Εκείνο το μακελειό προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση.


Ο Ρότζερ Στόουν – Φωτογραφία Reuters

Στη Βαγδάτη, ο αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας που είχε αναλάβει να διενεργήσει την έρευνα για την υπόθεση δεν μάσησε τα λόγια του. «Τα θυμάμαι όλα σαν να ήταν χθες», είπε ο Φάρες Σαάντι. «Ήξερα πως δεν θα βλέπαμε να απονέμεται δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι τέσσερις τότε συμβασιούχοι της εταιρείας, όλοι τους πρώην στρατιωτικοί, «υπηρέτησαν για πολύ καιρό την πατρίδα».

Την Blackwater, που δεν υπάρχει πλέον, ίδρυσε ένας από τους πιο παθιασμένους υποστηρικτές του Τραμπ, ο Έρικ Πρινς, που είναι επίσης αδελφός της υπουργού Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒός.

Για μια μη κυβερνητική οργάνωση που μάχεται εναντίον της διαφθοράς, τους Πολίτες υπέρ της Ευθύνης και της Δεοντολογίας στην Ουάσινγκτον (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, CREW), «το μήνυμα του Τραμπ είναι ξεκάθαρο: η δικαιοσύνη δεν εφαρμόζεται αν μου ήσαστε πιστοί».

www.newsit.gr