Ο μυστικός επίγειος παράδεισος της Κρήτης

Το νησί της Κρήτης είναι ανεξάντλητο και οι αμέτρητες ομορφιές του κερδίζουν πάντα τον επισκέπτη. Ανάμεσα στα πιο άγνωστα στο ευρύ κοινό «διαμαντάκια» του νησιού και ο μυστικός επίγειος παράδεισος του Λασιθίου.

Ο λόγος για το μικρό φαράγγι του Ρίχτη, στη βόρεια πλευρά του νομού μεταξύ Αγίου Νικολάου και Σητείας, με σημείο αναφοράς του τον ομώνυμο καταρράκτη. Το μονοπάτι για τη διάσχισή του ξεκινάει από το χωριό Έξω Μουλιανά και έχει συνολικό μήκος 3 χλμ., τα οποία διασχίζονται μέσα σε 3- 4 ώρες.

Κατά μήκος της διαδρομής ο επισκέπτης ανακαλύπτει μια ονειρική όαση στην ανατολική Κρήτη με πλατάνια, πικροδάφνες, φασκομηλιές και άλλα αρωματικά φυτά να προσδίδουν στο ήδη εντυπωσιακό περιβάλλον επιπλέον φυσική ομορφιά. Σε διάφορα σημεία, μάλιστα, υπάρχουν παλιοί νερόμυλοι και πέτρινες γέφυρες, αποτύπωματα του παρελθόντος.

Το φαράγγι παίρνει το όνομά του από τον καταρράκτη του Ρίχτη -στην κρητική διάλεκτο η λέξη ρίχτης σημαίνει καταρράκτης-, τα νερά του οποίου πέφτουν από ύψος 20 μέτρων, σχηματίζοντας μια μικρή λιμνούλα στη βάση του. Οι πιο τολμηροί δεν διστάζουν να απολαύσουν μια… παγωμένη βουτιά στα κρύα νερά της, ενώ οι υπόλοιποι απολαμβάνουν το απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο από το παγκάκι που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη.

Η διαδρομή καταλήγει στη βοτσαλωτή παραλία του Ρίχτη, με το μικρό δασύλλιο από αρμυρίκια.

www.newsbeast.gr