Οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ για τον Ισπανό πρέσβη

Παράπονα για την ελληνική κυβέρνηση και τη στάση της στο ζήτημα της Καταλονίας από τον Ισπανό πρέσβη. Αποτέλεσμα η οργή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ ότι μόνο ζητά από τον Ισπανό διπλωμάτη να ανασκευάσει, αλλά τον καλεί και σε εξηγήσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως ο Ενρίκε Βιγκέρα προβάλει το ελληνικό Σύνταγμα, όταν ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την κυβέρνηση.

«Υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων», τονίζεται. Το ΥΠΕΞ κατηγορεί επίσης τον Ισπανό πρέσβη για απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι με τα σχόλιά του για τον Ρουβίκωνα απαξιώνει την ελληνική Δικαιοσύνη, που έχει καταδικάσει τα μέλη της αναρχικής ομάδας σε φυλάκιση έξι μηνών για την εισβολή στην ισπανική πρεσβεία. Σημειώνεται δε ότι αντίστοιχο περιστατικό το 2011 είχε μείνει ατιμώρητο. Και πως τότε δεν είχε προκαλέσει τη δημόσια παρέμβαση της ισπανικής πρεσβείας! 

Και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει: «Καλούμε τον Ισπανό πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση».

Όλη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.

Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.

Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση».

Τι είπε ο Ισπανός πρέσβης

Ο πρέσβης της Ισπανίας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής όταν ρωτήθηκε για το αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, επικαλέστηκε την… αντιπολίτευση.

«Η αντιπολίτευση την κατηγόρησε ότι δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης. Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας. Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας».

Ο Ρουβίκωνας

Ο Ισπανός πρέσβης αναφέρθηκε και στην εισβολή του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Ισπανίας, λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

«Δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει κανένα άλλο τέτοιο προηγούμενο. Με εξέπληξε πάρα πολύ και εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ήταν μια αγριότητα. Στείλαμε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών», είπε. 

Όπως λέει, μετά το περιστατικό, του τηλεφώνησαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και από την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Προφανώς για εμένα ακόμη είναι κάτι ακατανόητο. Σκεφτείτε ότι έχουμε και αστυνομική φρουρά στην είσοδο και πάλι δεν αποτράπηκε αυτή η ενέργεια. 

(…) η εισβολή που έγινε σε αυτή την πρεσβεία, σπάζοντας μια πόρτα, μπαίνοντας από ένα παράθυρο, είναι μια ενέργεια σοβαρή. Δεν υπάρχουν πολλά προηγούμενα στην Ευρώπη. Θα έπρεπε αυτό το γεγονός να προβληματίσει κάποιους, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Διότι η πρεσβεία μιας ξένης χώρας, μιας φίλης και συμμάχου χώρας, δεν είναι το ίδιο με μια ιδιωτική επιχείρηση ή μια ΜΚΟ. Μια πρεσβεία πρέπει να προστατεύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Πηγή : newsit.gr