Οι «αφανείς ήρωες» της επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα – Ο ρόλος “κλειδί” του Γρηγόρη Δημητριάδη

Η επένδυση της Microsoft συνιστά ασφαλώς επιτυχία για την ίδια τη χώρα κι όχι μόνο για την κυβέρνηση. Διόλου τυχαίο είναι, άλλωστε, ότι γι’ αυτό εργάστηκαν προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άνθρωποι του στενού κύκλου και της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ένας από αυτούς είναι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος ασκεί μεν καθήκοντα διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά στην πράξη έχει διευρυμένες αρμοδιότητες.

Ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης που χειρίστηκε πολλάκις εμπιστευτικές επαφές με τη διοίκηση της Microsoft, εκπροσωπώντας ασφαλώς τον πρωθυπουργό, έως ότου ο τεχνολογικός κολοσσός αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα και να βγουν «εκτός μάχης» για την κατασκευή του περιφερειακού data center της Microsoft στη ΝΑ Ευρώπη άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

 

Από τα χέρια του κ. Δημητριάδη πέρασαν, επίσης, μικρότερα ή μεγαλύτερα γραφειοκρατικά ζητήματα που κλήθηκε να λύσει, καθώς αποτελούσαν δυνητικά ή και πραγματικά εμπόδια για την επένδυση και απαιτούσαν είτε τροποποίηση της νομοθεσίας είτε οδήγησαν σε αποφάσεις, όπως αυτή ν’ αφαιρεθεί η Ελλάδα από τον κατάλογο των ΗΠΑ («Λίστα 301») για τα πνευματικά δικαιώματα.

Είχε προηγηθεί η απευθείας επαφή του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον περασμένο Ιανουάριο, όπου για πρώτη φορά τέθηκε υπόψιν της εταιρείας το σχέδιο της κυβέρνησης για μια επένδυση τεχνολογικού περιεχομένου και ανάλογου μεγέθους. Λίγο αργότερα, ο κ. Σμιθ ήρθε στην Αθήνα, ως προσκεκλημένος του πρωθυπουργού, δηλώνοντας έτσι το ενδιαφέρον του για το σχέδιο που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης. Ακολούθησαν πολλές τηλεδιασκέψεις στην περίοδο της πανδημίας και οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν πριν από περίπου 15 μέρες, όταν «κλείδωσε» το ταξίδι του επικεφαλής της Microsoft στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιαστεί η συμφωνία.

www.newsit.gr