Ξανθός: Ναι σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων

Την ανάγκη να υπάρξει «προσεκτική και καλά οργανωμένη αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων όταν έρθει η ώρα» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από την αξιωματική αντιπολίτευση και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων τις μέρες του Πάσχα, επισήμανε πως πρέπει να γίνουν αποδεκτές και να τηρηθούν «όποιες συστάσεις και εισηγήσεις» από την επιστημονική κοινότητα, ακόμα και «για ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων».

«Για μας είναι κρίσιμο να πάμε σε μια καλά προετοιμασμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη απεμπλοκή από τα μέτρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι για την επόμενη μέρα πρέπει να προβλεφθεί μια σειρά ασφαλιστικών δικλείδων, για την παρακολούθηση της ανοσιακής ανταπόκρισης της κοινότητας με περισσότερα τεστ, πιο στενή επιτήρηση των ευάλωτων ομάδων και τη σταδιακή επάνοδο του ΕΣΥ στην κανονική λειτουργία.

Επισήμανε δε, την ανάγκη μιας «συναινετικής στάσης» για την αναβάθμιση των μισθολογικών αποδοχών στο σύστημα υγείας, τόσο για γιατρούς όσο και υγειονομικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Α.Ξανθός επανέλαβε τη «βασική ιδέα» του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή «η έκτακτη και επείγουσα παρέμβαση» που γίνεται τώρα λόγω της κρίσης «δεν πρέπει να είναι μιας χρήσης, αλλά να οδηγεί και σε μονιμότερη ενίσχυση με ανθρώπινο προσωπικό και υλικούς πόρους». «Αυτή είναι η ευκαιρία. Η κρίση και η παγκόσμια απειλή ανέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας», είπε, σημειώνοντας ότι ακόμα και οι πιο σκληροί «νεοφιλελεύθεροι», όπως η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, «δεν τολμούν» να μιλάνε πια για «αναποτελεσματικό και σπάταλο» δημόσιο.

Επίσης, σημείωσε πως «η μεγάλη διαφορά με τη σημερινή κυβέρνηση είναι η προσέγγιση για την επόμενη μέρα», ένα «όραμα» για ένα δημόσιο σύστημα υγείας πιο «ισχυρό, πιο ανθεκτικό και πιο ενδυναμωμένο σε μόνιμη βάση», ενώ προειδοποίησε πως η πανδημία του κορονοϊού δεν πρέπει να γίνει η αφορμή «να διευρυνθούν οι οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες».

Επίσης, μεταξύ άλλων, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δείξει τα «απαραίτητα αντανακλαστικά» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση κρουσμάτων και την προστασία των ευάλωτων ομάδων που ζουν σε άσχημες συνθήκες, όπως σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών, οικισμούς Ρομά, γηροκομεία και προνοιακά ιδρύματα, στρατώνες, φυλακές και ψυχιατρικές κλινικές.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε κοινωνικό ρατσισμό. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι υγειονομική βόμβα, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο» τόνισε.

Εξάλλου, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις «κρίσιμες» παρεμβάσεις στο ΕΣΥ στις οποίες είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η «ηπιότερη πορεία» της επιδημίας στην Ελλάδα είναι μια «καλή εξέλιξη» και ότι μεταξύ άλλων το ΕΣΥ «φαίνεται να αντέχει». Όπως είπε, αυτό οφείλεται εν μέρει και στην «κρίσιμη στήριξή του στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων» και συγκεκριμένα στην δράση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να «αναστραφεί η πορεία της πρώτης πενταετίας» και να «διασφαλιστεί η επιβίωση των νοσοκομείων» και η «προσβασιμότητα χωρίς διακρίσεις».

Πηγή : newsit.gr