Νορβηγία: Υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία και για τις γυναίκες!

d6f88bf1e0f1d27f723f434ccf5258ca_XL
Νόμο που θεσπίζει την υποχρεωτική στράτευση και για τις γυναίκες, ενέκρινε το κοινοβούλιο της Νορβηγίας, μια εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε, μάλιστα, ιστορική η υπουργός Άμυνας Ίνε Έρικσεν Σοράιντε.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες επιτρεπόταν στις γυναίκες να εντάσσονται εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων θηλυκών οπλιτών θα κληθεί το καλοκαίρι του 2016.

Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στις δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας να «στρατολογήσουν το καλύτερο στρατιωτικό προσωπικό με το μεγαλύτερο κίνητρο», έκρινε η Έρικσεν.

Ο νόμος ως σήμερα όριζε ότι όλοι οι άνδρες 19 ως 44 ετών υποχρεούνται να υπηρετήσουν θητεία έως και 19 μηνών στις ένοπλες δυνάμεις (η θητεία τυπικά είναι 12 μήνες), ενώ υπάρχουν πρόνοιες εναλλακτικής θητείας για αντιρρησίες συνείδησης.

Η Νορβηγία με το νόμο αυτό γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα ή κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που επεκτείνει εν καιρώ ειρήνης την υποχρεωτική στράτευση για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα από το φύλο τους. Γενικά πάντως η τάση στην Ευρώπη είναι η αντίστροφη, δηλαδή η σταδιακή κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.

Εκτός Ευρώπης πάντως, το Ισραήλ έχει θεσπίσει επίσης την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Οι γυναίκες στη Νορβηγία είχαν δικαίωμα να υπηρετούν στο στρατό σε εθελοντική βάση από το 1976, ενώ σήμερα φθάνουν το 10% των στελεχών των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/506950/norvigia-ypohreotiki-i-stratiotiki-thiteia-kai-gia-tis-gynaikes