Ναυάγιο Αγία Ζώνη: Ακόμα και έκρηξη βόμβας «βλέπει» πόρισμα του ΕΜΠ

Το πόρισμα αναφέρει μεταξύ άλλων όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», που προκάλεσε πριν από έναν χρόνο τεράστια ρύπανση στον Σαρωνικό, να οφείλεται σε έκρηξη βόμβας ή άλλου μηχανισμού.

Στο πόρισμα που συντάχθηκε – ύστερα από εισαγγελική παραγγελία – ύστερα από εννιά επιθεωρήσεις του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ερευνάται αναλυτικά αν το ρήγμα μήκους περίπου 2-3 μέτρων στα ύφαλα του πλοίου σχετίζεται με πιθανή έκρηξη, αγνώστου μηχανισμού. Τα στοιχεία αυτά φέρεται ότι ανακύπτουν από την ανάλυση της στρέβλωσης και της παραμόρφωσης των μεταλλικών ελασμάτων στον χώρο του ρήγματος και από άλλα ευρήματα.

Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να έχουν εντοπισθεί ίχνη εκρηκτικού μηχανισμού, πυρίτιδας κ.λπ. Κάτι που ίσως αποδίδεται στην πολύμηνη βύθιση του πλοίου.

Το Αγία Ζώνη ΙΙ βυθίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, έμφορτο με 2.570 τόνους καύσιμα – φόρτωση από το διυλιστήριο Ασπροπύργου – προκαλώντας μεγάλη ρύπανση στις ακτές του Σαρωνικού. Τη στιγμή του ναυαγίου στο πλοίο βρίσκονταν ένας ναύτης και ο α’ μηχανοδηγός από τα συνολικά 11 μέλη του πληρώματος.

Πηγή : newsit.gr