Νέα μήνυση από συγγενείς 8 θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι

Οι συγγενείς 8 ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο Μάτι κατέθεσαν σήμερα μήνυση κατά των υπευθύνων. Μηνύονται ο πρώην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, η περιφερειάρχης Αττικής οι Δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα, οι υπεύθυνη πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και οι αξιωματικοί του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους το νέο στοιχείο που προστίθεται σε βάρος των υπευθύνων είναι το γεγονός ότι παρά την προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς στην περιοχή δεν μερίμνησαν ώστε κατά την έναρξη της φωτιά στο Νταού να υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα.

Τι αναφέρουν στη μήνυση οι συγγενείς των θυμάτων

«Δυστυχώς οι άνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι τόσο από την Περιφέρεια και τους Δήμους όσο και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά και τους απλούς, κατά το νόμο αρμόδιους και υπεύθυνους και αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία. 

Δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, οι πλατείες και τα οικόπεδα από τα ξερά χόρτα και κλαριά, δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) όπως προβλέπεται από το νόμο 3013/2002 και τον Ξενοκράτη, σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων κι γεγονότων όπως και για πυρκαγιά. Δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Αττικής, οτι την επόμενη μέρα υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν συνεκλήθησαν όπως προβλέπει ο νόμος την προηγούμενη μέρα της

πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς και τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών».

Παράλληλα, τονίζουν πως παρά το γεγονός ότι υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα ήταν όταν στις 16:30 που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξη της.

Οι συγγενείς των θυμάτων περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν οι άνθρωποί τους, όπως αυτή μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από τη φωτιά. «Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο, πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».

Την ίδια στιγμή τονίζουν ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν την κατάσταση και την υποβάθμισαν γί´ αυτό εξαρχής δεν υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση. Ο πληρεξούσιας δικηγόρος των 16 συγγενών  θυμάτων μετά τη κατάθεση της νέας μηνυτήριας αναφοράς επισήμανε πως

: «Είναι ανάγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανούν τί τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».

Πηγή : newsit.gr