Με bonus χαμηλότερους φόρους η κυβέρνηση θέλει αναστροφή του brain drain – Στο μισό η φορολογία για όσους αλλάξουν φορολογική έδρα

Το κάλεσμα της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τους ξένους, αλλά και τους Έλληνες που έφυγαν από την χώρα, εξαιτίας της κρίσης στο πλαίσιο του brain drain. Μία άλλη μεγάλη κατηγορία αυτοαπασχολουμένων που αναζητά φορολογική πατρίδα είναι όσοι θέλουν να φύγουν από την Βρετανία λόγω Brexit.

«Όπλα» του σε αυτή την «μάχη προσέλκυσης φόρων είναι ένα πλέγμα κινήτρων που απευθύνεται σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες που σήμερα κατοικούν και εργάζονται στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μετακομίσουν στη χώρα μας. Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, είναι η μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος που θα πληρώνουν για 7 χρόνια όσοι μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Η ισχύουσα κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων ενσωματώνει συντελεστές που ξεκινούν από 9% και φθάνουν το 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Με το κίνητρο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο το παγκόσμιο εισόδημα που αποκτούν οι επαγγελματίες που θα μετακομίσουν στην Ελλάδα θα φορολογείται κλιμακωτά με συντελεστές από 4,5% έως 22%.

«Τεχνολογία σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να επιλέξουμε πού ζούμε και πού εργαζόμαστε» σχολίασε στο Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «μπορεί τώρα να προσφέρει φορολογικά κίνητρα καθώς και τον ήλιο».

Όπως αναφέρει το Bloomberg η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει το καλό της ιστορικό στη διαχείριση της κρίσης κορονοϊού ως έναν τρόπο να δελεάσει ανθρώπους να μετακομίσουν στη χώρα -και υπόσχεται ότι το ήμισυ του εισοδήματός τους θα είναι απαλλαγμένο από φόρους. Η προσέλκυση ξένων και η αναστροφή του brain drain θεωρούνται «κλειδί» για την αλλαγή σελίδας στη χώρα που βγήκε από μια οικονομική κρίση διάρκειας 10 ετών που της κόστισε το 25% της οικονομικής της παραγωγής. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα νέα κίνητρα θα εφαρμοστούν για μέγιστο διάστημα επτά ετών σε εργαζόμενους που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή την επαγγελματική τους ιδιότητα, αν και θα αφορούν μόνο νέες θέσεις που δημιουργούνται στην Ελλάδα το 2021. Η πρόσκληση απευθύνεται επίσης σε όσους Έλληνες ζουν στο εξωτερικό εφόσον επιστρέψουν.

Για τους συνταξιούχους του εξωτερικού που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα προβλέπεται ότι το παγκόσμιο εισόδημα τους φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 7%. Σύμφωνα με μεγάλα λογιστικά γραφεία, δεν είναι λίγοι οι αλλοδαποί συνταξιούχοι κυρίως από χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να έρθουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, από τις συνομιλίες των φοροτεχνικών προκύπτει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που επιθυμούν να έρθουν στη χώρας, την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Ταυτόχρονα ζητούν πληροφορίες για ακίνητα καθώς θέλουν να συνοδεύσουν τα κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα με την αγορά κατοικίας κυρίως σε παραθαλάσσιους κι τουριστικούς προορισμούς. Για μια περίοδο 10 ετών, όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων θα καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο.

Καλές αλλά δεν φτάνουν

Να σημειωθεί ότι οι πρόσφατα, δύο μεγάλες εταιρείες, η αμερικανική Microsoft και η γερμανική Volkswagen, ανακοίνωσαν δύο μεγαλόπνοα και φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια, τα οποία αναμένεται να προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στην Ελλάδα. Ωστόσο, η χώρα χρήζει περισσότερων επενδύσεων.

Η χώρα στην προσπάθειά της αυτή έχει και ως σύμμαχο τους διεθνείς «παίκτες» οι οποίοι επαινούν την χώρα για την διαχείριση της της πανδημίας του κορονοϊού και βέβαια για την πορεία της οικονομίας, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την ανέλπιστη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s.

www.newsit.gr