Κοτζιάς για Συμφωνία των Πρεσπών: Αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί λύση που κοιτά στο μέλλον της περιοχής, στο μέλλον της Ευρώπης, δίνει στα Βαλκάνια σταθερότητα και ασφάλεια και αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος νωρίτερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τοποθέτησε την ψήφιση της Συμφωνίας για την πΓΔΜ μέσα στον Ιανουάριο και εκτίμησε πως θα περάσει χωρίς προβλήματα από την ελληνική Βουλή.

Έκανε και μια… ιστορική αναδρομή στη Γερμανία, για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε με τα Σκόπια και τη Γερμανία. «Οι διαπραγματεύσεις που κάναμε με πΓΔΜ και Αλβανία εμπεριέχουν μια ιστορική μνήμη και αυτή είναι η Ostpolitik του Willy Brandt», είπε. Η Οστπολιτίκ, είναι η πολιτική που ακολούθησε ως καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας ο Βίλι Μπραντ προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ανατολική Γερμανία και την ανατολική Ευρώπη, γενικότερα.

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε πως η Συμφωνία «μας έβγαλε από τη φυλακή από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε», αλλά «δεν θα τους ακολουθήσουμε». Επισήμανε δε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως χώρα για την περιοχή» και τη συμβολή της Ελλάδας στη μείωση των εντάσεων.

Ο Νίκος Κοτζιάς περιέγραψε και την ελληνική εξωτερική πολιτική, λέγοντας πως εστιάζει σε τρεις βασικούς τομείς: την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε δε ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν κοινό δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως εξήγησε ότι ανάμεσα στις δυο χώρες έχουν αναπτυχθεί μεγάλες πρωτοβουλίες και έκανε ειδική αναφορά τόσο στο Σχέδιο Δράσης στο οποίο στηρίζεται η συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας, όσο και στο Ελληνο-Γερμανικό Ίδρυμα νεολαίας που βρίσκεται, όπως είπε, στη διαδικασία τελικής διαμόρφωσης του. «Νομίζουμε ότι είναι ένα βήμα σοβαρό για το μέλλον της Ευρώπης ο νότος και η καρδιά της να συνεργάζονται με το θετικό και δημιουργικό τρόπο που συνεργάζονται τα δύο κράτη», πρόσθεσε.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

«Υπήρξαν διαφωνίες, διαφορετικές γνώμες, ερωτήματα στην περίοδο της βαθιάς μας κρίσης, αλλά σήμερα έχουμε βρει τον κοινό δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο Ν. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι σε αυτόν τον κοινό δρόμο η βοήθεια και η θέληση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, είναι μία μεγάλη βοήθεια για τη χώρα μας που βγαίνει από την κρίση και θα βοηθήσει και τις άλλες χώρες των Βαλκανίων να αναπτυχθούν.

Το Γενάρη στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή ότι το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ θα κερδηθεί και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή. Εκτίμησε ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλη Γενάρη και στη συνέχεια θα έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως επίσης και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη της πΓΔΜ.

Ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε βέβαιος και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Εκτίμησε πως εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της Συμφωνίας για το όνομα της πΓΔΜ θα ψηφίσουν το Ποτάμι και μεμονωμένοι βουλευτές που έχουν δηλώσει την στάση τους υπέρ της Συμφωνίας. Εξέφρασε δε την ελπίδα «ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα στήριζαν αυτή τη συμφωνία», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική».

Ειδικότερα για τη ΝΔ είπε ότι έχει «το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά του κόμματος, στο οποίο ακραίες φωνές που ήταν σε ακροδεξιά κόμματα παλαιότερα, το έχουν συμπαρασύρει σε μία πολιτική που δεν συνάδει με το παρελθόν του και τις διαπραγματεύσεις που κάνανε». «Είναι μία συμφωνία που βλέπει στο μέλλον, μια καλή συμφωνία» κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Ερωτηθείς σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε το διαχωρισμό τους από το αναγκαστικό δάνειο προς την Γερμανία, επισημαίνοντας ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αναφερόμενος δε, στη σχετική έκθεση που ετοιμάζει η Βουλή είπε ότι «κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται το Κοινοβούλιό της», υπογραμμίζοντας πως «ό,τι είναι δίκαιο από την Ιστορία παραμένει. Ό,τι είναι δίκαιο από την Ιστορία θέλει τον τρόπο του, το χρόνο του και την ώρα του», σημείωσε.

Τέλος αναφορικά με το Κόσοβο και τη Σερβία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε κατά της αλλαγής συνόρων στην περιοχή. «Δε θέλουμε να έχουμε ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικά ντόμινο. Από την άλλη, ευχόμαστε τα δύο κράτη να λύσουν τα προβλήματά τους», δήλωσε.

Ο Χάικο Μάας

Ο Χάικο Μάας από την πλευρά του εξήρε τη συμβολή του Νίκου Κοτζιά για την θετική κατάληξη της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως «ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής» καθώς, όπως είπε, αυτή θα συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και της Ευρώπης.

«Είναι μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει να πω ότι χωρίς τη δική σου προσωπική δέσμευση και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαμε φτάσει εκεί, κάτι που μπορεί να μη χαροποιεί όλους, ωστόσο αυτό είναι μια ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί, διότι συμβάλλει στη συμφιλίωση των δύο λαών. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε, επίσης, το σεβασμό της χώρας του προς την Ελλάδα: «Η Ελλάδα πριν από ένα μήνα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να βγει από την κρίση, η οποία είχε μεγάλες επιβαρύνσεις για την Ελλάδα», είπε σημειώνοντας ότι «υπήρξαν και δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες έπρεπε να ληφθούν, από τους ιθύνοντες και να επηρεάσουν και τους ανθρώπους».

Και συμπλήρωσε: «Θέλω, εξ ονόματος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, να πω ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε πάρα πολλή ενέργεια για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση και θα ήθελα να εκφράσω τον απόλυτο σεβασμό μας. Διότι αυτά τα οποία επετεύχθησαν αυτά τα χρόνια στη χώρα αυτή δεν είναι αυτονόητα. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την πορεία της προς την ανάκαμψη». «Η Ελλάδα» -τόνισε- «είναι ένας ισχυρός εταίρος της Γερμανίας και εταίρους χρειαζόμαστε για το συμφέρον της Ευρώπης».

Πηγή : newsit.gr