Κοσμάς, το «μπαλκόνι της Κυνουρίας»

Το ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, στον Πάρνωνα, είναι ένα από τα πιο ωραία της Πελοποννήσου. Πνιγμένος σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια, ο Κοσμάς απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και βρίσκεται στον δρόμο που ενώνει την Αρκαδία με τη Λακωνία.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και τα σπίτια του είναι πετρόχτιστα, με τους κατοίκους να φημίζονται για τις δημιουργίες τους από πέτρα. Η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες -λεοντοκεφαλές βρίσκεται στην καρδιά του χωριού ενώ η πλατεία «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.

Η φύση δείχνει – όπως και σε ολόκληρη την Αρκαδία – το ωραιότερο πρόσωπό της, «προικίζοντας» την περιοχή με εκπληκτικά δάση, ρεματιές και άφθονα νερά, που αναδεικνύουν το μεγαλείο του φυσικού πλούτου. Η διαδρομή από το Λεωνίδιο- άλλο ένα «στολίδι» του νομού- έχει ξεχωριστή ομορφιά και ενδιαφέρον, με το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Δαφνώνα, την εντυπωσιακή μονή της Έλωνας και τον εκθαμβωτικό Πάρνωνα.

Τον χειμώνα είναι πλέον λιγοστοί οι κάτοικοι του Κοσμά, καθώς οι περισσότεροι ξεχειμωνιάζουν στο Γεράκι και τον Βρονταμά της Λακωνίας. Το χωριό ησυχάζει και προετοιμάζεται για το επόμενο καλοκαίρι, που θα συρρεύσουν και πάλι όσοι έχουν καταγωγή από εκεί αλλά και πολλοί παραθεριστές.

ΚΟΣΜΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΚΟΣΜΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΚΟΣΜΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΚΟΣΜΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑ

Πηγή : newsbeast.gr