Κορονοϊός: Ποιες άλλες περιοχές βρίσκονται σε τροχιά lockdown – Τι συμβαίνει με την Αττική

Θεσσαλονίκη και Σέρρες μπαίνουν σε lockdown και όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Η κατάσταση στην Αττική και η αγωνία των ειδικών. Ο κορονοϊός “καίει” όλη τη χώρα και υπάρχουν φόβοι για “έκρηξη” κρουσμάτων.

Ανησυχητικά ήταν και τα νούμερα της Δευτέρας αναφορικά με την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στην Ελλάδα καθώς οι 1.152 νέες μολύνσεις ήρθαν την Κυριακή που τα τεστ είναι λιγότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Αύριο Τρίτη αναμένεται και πάλι έκρηξη των κρουσμάτων που επιφέρει ο κορονοϊός και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τις προσεχείς ημέρες και άλλα τοπικά lockdown όπως στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Megα οι δυο επόμενες περιοχές, υποψήφιες για λουκέτο, είναι η Μαγνησία και η Δράμα, οι οποίες έχουν ένα πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και αν η κατάσταση δεν αλλάξει προς το καλύτερη τότε και αυτές οι περιοχές θα “γκριζάρουν”.

Αγώνας δρόμου για την Αττική

Μεγάλη αγωνία επικρατεί για την κατάσταση στην Αττική η οποία παραμένει “πρωταθλήτρια” σχεδόν σε καθημερινή βάση στα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός.

Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί ο κορονοϊός στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και θα κρίνουν αν θα «γκριζάρει» και θα τεθεί σε καθολική καραντίνα.

Τα στοιχεία που τους ανησυχούν είναι ο διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε εβδομάδα, καθώς και η θετικότητα των τεστ, που φτάνει στο 5,7%. Παράλληλα, στην περιφέρεια Αττικής έχουν παραμείνει κενές μόλις 32 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Βόμβα διασποράς τα “ορφανά” κρούσματα

Αποκαλυπτικός είναι ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων που επιφέρει ο κορονοϊός. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 438 κρούσματα στις 19 Οκτωβρίου, τα 62 ήταν γνωστά, ενώ από τα 667 στις 20 Οκτωβρίου, μόνο τα 88 ήταν γνωστά. Από τις 21 Οκτωβρίου και μετά ωστόσο, όσο τα κρούσματα αυξάνονται τόσο λιγοστεύει ο αριθμός των γνωστών κρουσμάτων, δυσκολεύοντας την ιχνηλάτηση.

Κορoνοϊός: Στα όριά του το σύστημα υγείας μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Μεταφέρονται οι ασθενείς

Τα όρια του συστήματος υγείας δοκιμάζει η έκρηξη των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός. Ήδη, μια σειρά νοσοκομεία, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ασφυκτιούν, με αποτέλεσμα να «διώχνουν» ασθενείς με κορονοϊό προς άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο φονικός ιός σφυροκοπά ανελέητα τα Ιωάννινα. Σύμφωνα με το mega το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης, και οι 55 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού είναι καλυμμένες, ενώ στην ΜΕΘ Covid-19 έχουν μείνει μόνο 3 από τις 8 κλίνες κενές.

Στη λύση των διακομιδών προς τη Θεσσαλονίκη και την Πτολεμαΐδα, κατέφυγε πρόσφατα το νοσοκομείο Κοζάνης, λόγω έλλειψης κλινών κορωνοϊού. Μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες αναπτύχθηκαν 16 επιπλέον κλίνες.

Ωστόσο, μόλις 3 από τις 28 ήταν σήμερα κενές. Εξάλλου χωρίς ΜΕΘ Covid-19 στο νοσοκομείο, η μεταφορά ασθενών σε άλλες πόλεις αποτελεί μονόδρομο.

Διώχνει περιστατικά ο «Ευαγγελισμός»

Ακόμα, όμως, και ο «γίγαντας» του εθνικού συστήματος υγείας, ο Ευαγγελισμός, διώχνει περιστατικά για να μην μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να μην εξαντλήσει τις δυνατότητές του.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που από σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, είναι ανεξέλεγκτη. Το υπουργείο Υγείας σε μία προσπάθεια να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία της πόλης, άνοιξε 43 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid-19. Παράλληλα, εξετάζει την αεροδιακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία της Αττικής, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

19 περιφέρειες με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Τριψήφια νούμερα κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όμως η κατάσταση είναι κρίσιμη και σε άλλες περιφέρειες, 19 τον αριθμό, που καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Τα περισσότερα καταγράφονται στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Δράμα 59, στη Ροδόπη 42, στην Καβάλα 25, στον Έβρο 23, στο Κιλκίς 19, στην Ημαθία 16, στην Πέλλα 15, στην Πιερία 14, στην Καστοριά 11, στη Φλώρινα 10 κρούσματα.

“Φλέγοντα” επίσης η Λάρισα με 52 κρούσματα και τα Ιωάννινα με 43 ενώ στη Θεσσαλία καταγράφονται επίσης 14 στα Τρίκαλα και 12 στην Καρδίτσα.

Στην Πελοπόννησο διψήφιο αριθμό καταγράφουν η Αχαία με 21 και η Κορινθία με 10 και από τα νησία κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Λέσβο με 14.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός στη χώρα μας είναι ως εξής:

– 33 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

–362 κρούσματαστην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 210 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

59 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

23 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές

25 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρα

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται  με γνωστή συρροή, ενώ 10 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

14 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 11 συνδέονται με γνωστές συρροές

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

14 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
34 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

www.newsit.gr