Κορονοϊός: «Καμπανάκι» Τσιόδρα! Η απώλεια όσφρησης και τα συμπτώματα

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο 20 ανθρώπων στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να είναι συνολικά 743. Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τις ελαφρές περιπτώσεις και τον παράγοντα της “ανοσμίας”. Βίντεο με την τελευταία ενημέρωση.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην χώρα μας και η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή την οδηγία για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας ήδη από χθες, Δευτέρα 23.03.2020. Τα αυστηρά μέτρα αποτελούν προσπάθεια να μπει ένα “φρένο” στην εξάπλωση του φονικού ιού, ώστε να αποφύγει η χώρα δραματικές στιγμές, όπως αυτές που ζει η γειτονική Ιταλία.

Εν τω μεταξύ στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον “χάρτη” του ιού στην χώρα μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως υπάρχουν 48 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με 743 συνολικά.

Σημείωσε -πάντως- ότι η λίστα του θανάτου μεγαλώνει, καθώς οι νεκροί στην χώρα μας είναι πια 20, με μέση ηλικία τα 75 έτη.

Ο κορονοϊός στην Ελλάδα και ο παράγοντας… όσφρηση

Ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο, χτύπησε… καμπανάκι σχετικά με τα συμπτώματα του φονικού ιού, λέγοντας πω; “πρέπει όμως να υπάρχει επαγρύπνηση”, αφού σύμφωνα με τον ίδιο “εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού”.

Συνεχίζοντας στάθηκε στα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πόσους… επισκέφθηκε ο κορονοϊός, τονίζοντας πως και η απώλεια όσφρησης είναι μια περίπτωση άτυπης συμπτωματολογίας.

“Μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία”, τόνισε.

Και συνέχισε χαρακτηριστικά: “Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό όπως παραδείγματος χάριν άτομα με διάρροια, ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές. Ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση. Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης εμφανίζεται μετά από μια ίωση ή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στην Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού. Ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος”.

Κορονοϊός: Δείτε όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο κορονοϊός και τα στατιστικά

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 134 συμπολίτες μας νοσηλεύονται, το 60% των οποίων είναι άνδρες, ενώ 45 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 68 έτη και κατά πλειοψηφία άντρες. Όλοι έχουν και υποκείμενο νόσημα, ενώ 32 έχουν πάρει εξιτήριο.

Ο κορονοϊός και η αισιοδοξία Τσιόδρα

“Υπάρχουν όμως και κάποια αισιόδοξα νέα”, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. “Δυο ημέρες στη σειρά υπάρχει μειωμένος αριθμός καταγραφής της νόσου και θανάτων στην γείτονα Ιταλία. Στη χώρα που ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Χουμπέι, ο περιορισμός σταματά την Τετάρτη. Όπως καταλαβαίνετε, η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας”.

Πηγή : newsit.gr