Κορονοϊός: Δεν αποκλείεται κύμα μεγαλύτερο από του Μαρτίου – Όλα τα σενάρια για το χειμώνα

Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη που μπορεί να έχει η πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός ανέλυσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να ζήσουμε ό,τι και τον περασμένο Μάρτιο αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό.

Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί, όπως είπε, το τι θα συμβεί με τον κορονοϊό το χειμώνα ιδιαίτερα μετά τα τέλη Οκτωβρίου – Νοεμβρίου όταν εμφανίζεται η γρίπη, ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (07.09.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τόνισε ότι τα σενάρια είναι τρία.

Το πρώτο είναι να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου και μετά πλήρης εξασθένηση του ιού. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown», είπε ο Χαράλαμπος Γώτος.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία και τις κατά τόπους διαμαρτυρίες γονέων, ο καθηγητής επανέλαβε ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά. «Ο αριθμός των ανθρώπων που βγήκε στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι μικρός. Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση. Είναι δεκτές όλες οι προτάσεις αρκεί να υπάρχει μια επιστημονική βάση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο. Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι».

www.newsit.gr