Κορονοϊός: Αυτά θα είναι τα μέτρα σε ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αττική – Οι περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο”

Τι θα σημάνει ένα lockdown στην Αττική, πως θα εφαρμοστεί και ποιους θα επηρεάσει. Να μην δούμε σκηνές Μπέργκαμο προειδοποίησε ο Νίκος Σύψας. Οι περιοχές της Αθήνας που βράζουν.

Το ρεκόρ κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός που σημειώθηκε την Δευτέρα έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί όσον αφορά ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αττική.

Η Αττική συνεχίζει σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και αν τα μέτρα που ελήφθησαν δεν πιάσουν τόπο, τότε το lockdown θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σύψας στο κεντρικό δελτίου του ΑΝΤ1 και εξήγησε τι ακριβώς θα σημαίνει ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, ποια θα είναι τα μέτρα και ποιους θα επηρεάσει.

Να μην δούμε εικόνες Μπέργκαμο

Ο κ. Σύψας παραδέχθηκε πως “είμαστε πολύ κοντά καθώς η Αττική βρίσκεται στον λεγόμενο πορτοκαλί συναγερμό. Ένα βήμα ακριβώς πριν από το κόκκινο. Το αν θα γίνει κόκκινο είναι ένα θέμα που θα το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε να επιδράσουν τα μέτρα που ελήφθησαν στις 10 Σεπτεμβρίου για να μην φτάσουμε εκεί όμως οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Αν κάθε πολίτης κάνει το σωστό τότε δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα καταστροφικά για την οικονομία μας.

Για το lockdown θα ήταν καταστροφή για όλη την κοινωνία γι αυτό ο πολίτης πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Αν όμως χρειαστεί να πάμε σε lockdown γιατί δεν θα επιτρέψουμε στην επιδημία να φύγει μπροστά, εμείς θα πρέπει να είμαστε μπροστά από την επιδημία και όχι πίσω. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω γιατί αν την αφήσουμε να φύγει, από ένα σημείο και μετά η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο της Ιταλίας η άλλες εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση. Οπότε αν έχουμε να κάνουμε κάτι θα το κάνουμε νωρίς πριν ξεφύγει η κατάσταση”

Ποια θα είναι τα μέτρα

Ο Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στα μέτρα που θα παρθούν σε περίπτωση που στην Αττική συνεχίστεί η αυξητική τάση και ο κορονοϊός συνεχίσει να κάνει… πάρτι τις περιοχές της Αθήνας.

Το lockdown θα περιλαμβάνει κυρίως περιορισμό στις μετακινήσεις. Δηλαδή θα έχουμε κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, κλείσιμο της εστίασης και της διασκέδασης, ενδεχομένως κλείσιμο των σχολείων. Θα έχουμε απαγόρευση των μετακινήσεων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, άρα θα μειωθεί πολύ η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μην έχουμε διασπορά ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Το κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλη εστία επιδημίας σε ολόκληρη τη χώρα και γιαυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στην Αττική και στο κέντρο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν εστία διασποράς γιατί υπάρχει συνωστισμός”.

Για τα σχολεία ο κ. Σύψας παραδέχθηκε πως δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως τα παιδιά θα κρατούν μέτρα απόστασης οπότε τα χωριστά διαλείμματα, οι μάσκες και η ατομική υγιεινή θα βοηθήσουν την κατάσταση.

Ακόμη αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας από τους πολίτες αλλά και για τις οδηγίες των ειδικών που έχουν αλλάξει και τόνισε πως «οι οδηγίες για τη μάσκα έχουν αλλάξει από την αρχή της πανδημίας λόγω της μεταβολής της πανδημίας, καθώς και από τα αποτελέσματα που έδειξαν μεγάλες μελέτες διεθνώς».

Όμως ξεκαθάρισε πως η «η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο» και ότι «προστατεύει γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις», ειδικά εκεί που παρατηρείται συνωστισμός.

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές της Αττική είναι στο κόκκινο

Η περιοχή που βράζει δεν είναι άλλη από το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα τα Σεπόλια, η Κυψέλη, το Περιστέρι, τα Πετράλωνα και η Αττική σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας εξελίσσεται σε μια υγειονομική βόμβα από την έναρξη της πανδημίας, καθώς από τους 2100 που φέρουν τον κορoνοϊό, οι 966 θετικοί σχεδόν τα μισά δηλαδή ενεργά κρούσματα του λεκανοπεδίου, διαμένουν στο κέντρο της Αθήνας.

www.newsit.gr