Κορονοϊός: Αδειάζει η κλεψύδρα στην Αττική – Οι σκέψεις για το μοντέλο Μαδρίτης και η κρίσιμη μέρα

Η Αττική συνεχίζει να «φλέγεται» από τα κρούσματα, ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που εφαρμόστηκε στη Μαδρίτη. Ανήσυχοι οι κάτοικοι των «κόκκινων» περιοχών της Αθήνας.

Η ξέφρενη πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας δεν λέει να σταματήσει και οι σκέψεις – παρά τις διαψεύσεις – για ένα νέο lockdown στην Αττική επιστρέφουν.

Η κλεψύδρα αδειάζει με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, καθώς όσο πλησιάζει ο χειμώνας η κατάσταση με τον κορονοϊό σύμφωνα με τους ειδικούς θα γίνει χειρότερη. Τα 346 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, 22.09.2020 (σ.σ. με τα περισσότερα να είναι ξανά στην Αττική) αλλά και οι 8 θάνατοι καταδεικνύουν ότι η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η καθηγήτρια η κυρία Γκάγκα αποκάλυψε σήμερα στο MEGA ότι υπάρχει μόνο μια κλίνη διαθέσιμη στην μονάδα εντατικής θεραπείας για τον Covid. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει διπλασιαστεί σε 20 ημέρες . Από εδώ και πέρα δυο είναι τα βασικά σενάρια για την Αττική, το ολικό lock down ή το μοντέλο Μαδρίτης δηλαδή τοπικά κλεισίματα.

Με όλους τους τρόπους οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας σημαίνουν συναγερμό για την εξέλιξη της πανδημίας. Το lockdown για την Αττική είναι προ των πυλών και τίποτα δεν συνηγορεί στην αποτροπή του.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι η οικονομία αντέχει. «Η ελληνική οικονομία αντέχει, ναι και έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα. Είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε όποιο βάρος κυβερνητικών αποφάσεων».

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η Ελλάδα σε δυο μήνες έχει σκαρφαλώσει στον ευρωπαϊκό μ.ο. σε όλους τους δείκτες. Οι θάνατοι από κορονοϊό αυξάνονται αλματωδώς την ώρα που δυο στους τρεις που εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊό διαμένουν κατά κύριο σε κεντρικές συνοικίες της Αθήνας.

Γεμίζουν οι εντατικές από ασθενείς

Η μάχη με τον ιό για τη διάσωση της οικονομίας δείχνει να γέρνει υπέρ της πανδημίας και φέρνει στα όριά του και το σύστημα Υγείας της χώρας.

Οι ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής αυξάνονται και σε είκοσι μόλις ημέρες οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν.

Οι περιοχές που είναι στο κόκκινο στο λεκανοπέδιο είναι κατά κύριο λόγο οι πιο πυκνοκατοικημένες και ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται μαζί με την επιτροπή σενάρια αποτροπής της εξάπλωσης του ιού.

Το μοντέλο της Μαδρίτης στην Αττική;

Το μοντέλο της Μαδρίτης είναι ένα από τα σενάρια που έχουν ακουστεί και προβλέπει περιορισμό των μετακινήσεων από και προς τις επιβαρυμένες περιοχές και καθολική χρήση μάσκας.

Αν και για την ώρα δεν προκρίνεται κάτι τέτοιο, το αποτελεσματικό σενάριο ξυπνά μνήμες καραντίνας από τον περασμένο Μαρτίου και Απρίλιο και δεν άλλο από το γενικό lock down της Αττικής για διάστημα 15 ημερών.

Όλα θα κριθούν στο τέλος της εβδομάδας όταν και θα αξιολογηθούν τα μέτρα που ελήφθησαν τη Δευτέρα με τους επιστήμονες να απευθύνουν σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεών τους στους άνω των 65 ετών.

Πως θα εφαρμοστεί ένα τοπικό lockdown σε περιοχές της Αττικής που βρίσκονται στο «κόκκινο», σε περίπτωση πάντα, που η κυβέρνηση πάρει μια τέτοια απόφαση;

www.newsit.gr