ΚΚΕ: Ε.Ε και κυβέρνηση βαφτίζουν «αλληλεγγύη» την καταστολή και τις απελάσεις μεταναστών

Στη συζήτηση για τους «Πρόσφατους θανάτους στη Μεσόγειο και έρευνα και διάσωση στη θάλασσα» στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ανέδειξε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νέου “Συμφώνου για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση”, που ενισχύει την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα κράτη πρώτης εισόδου».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε ότι «Με το νέο αντιδραστικό «Σύμφωνο για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση» η ΕΕ κι η κυβέρνηση της ΝΔ προκλητικά βαφτίζουν «αλληλεγγύη» το διαμοιρασμό της καταστολής και των απελάσεων στα κράτη-μέλη. Ενισχύεται η πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα κράτη πρώτης εισόδου, ενσωματώνοντας κι επεκτείνοντας την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αφήνοντας άθικτο τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που προμηνύει νέες Μόριες, κλειστές φυλακές, τις οποίες καταδικάζουν με τον αγώνα διαρκείας τους οι νησιώτες, νέες δοκιμασίες και βάσανα για πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι επαναπροωθήσεις με την εμπλοκή της Frontex, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή προσφύγων και μεταναστών, προκαλούν ερωτηματικά που δεν απαντώνται από το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και Frontex, ούτε με «Ομάδες Εργασίας» δήθεν διόρθωσής της, ενώ η δράση της αναβαθμίζεται στρατιωτικά και παραβιάζει το κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους να φυλά το ίδιο τα σύνορα του».

Και κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ: «Εδώ και τώρα να κλείσουν όλα τα ΚΥΤ και να μην φτιαχτούν άλλα. Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, προκειμένου με γρήγορες διαδικασίες να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους και να αιτηθούν άσυλο».

www.newsit.gr