Καταλονία – Ανεξαρτησία: Μια τρύπα στο νερό!

Θα κηρύξει ανεξαρτησία για την Καταλονία μονομερώς; Θα κάνει πίσω; Αυτό ήταν το ερώτημα που περίμενε ολόκληρη η Ισπανία, αλλά και η Ευρώπη απόψε. Ο ηγέτης της Καταλονίας, όμως, Κάρλες Πουτζντεμόντ, απάντησε… μεσοβέζικα. Ανέστειλε την «εντολή» για κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία.

Ο Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας».

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».

Καταλονία: Η ιστορική ομιλία για την ανεξαρτησία

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Πουτζντεμόν ζήτησε αρχικά από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος. Σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο κοινοβούλιο το εξής: Να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Αυτό, ούτως ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Όλα τα παραπάνω, ο Κάρλες Πουτζντεμόντ τα είπε με δύο φράσεις. Στις οποίες υπήρχε και όλο το… ζουμί.

Η πρώτη έφερε και τον συναγερμό! «Θέλω να ακολουθήσω την θέληση του λαού για να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος«.

Πανικός! Το καταλανικό κοινοβούλιο άρχισε να τον χειροκροτά!

Στην συνέχεια όμως είπε πως η Καταλονία θέλει να καθυστερήσει οποιαδήποτε επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Συγκεκριμένα είπε: «Προτείνουμε να αναβάλουμε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας… Για να εργαστούμε ούτως ώστε να θέσουμε σε εφαρμογή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σήμερα, κάνουμε μια χειρονομία υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου».

Με λίγα λόγια… ναι μεν αλλά. Ο Καταλανός πρόεδρος υποστήριξε πως η κυβέρνηση της περιοχής θέλει να ακολουθήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (σ.σ. δηλαδή την ανεξαρτησία) αλλά θα επιχειρήσει να το κάνει μέσω διαλόγου με την ισπανική Κυβέρνηση.

Λήξη συναγερμού, λοιπόν, δεν έγινε μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Για την οποία σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, τον είχε απειλήσει μέχρι και με… σύλληψη!

Αξίζει, πλέον, να δούμε πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση Ραχόι στην ομιλία του…

Καταλονία
Ο Πουτζντεμόντ καταχειροκτορούμενος μετά το τέλος της ομιλίας του
Λαοθάλασσα έξω από το Καταλανικό Κοινοβούλιο

Καταλονία

«Θα το λύσουμε με… διάλογο»

Ο Πουτζντεμόντ τόνισε ακόμη ότι θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Το οποίο χαρακτήρισε «επιτυχημένο». Πρώτα, όμως, θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρευση μιας λύσης με την Ισπανία.

Ο Καταλανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η «σύγκρουση» με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης. Πρόσθεσε, τέλος, ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

Δεν έλυσε τίποτα!

Οι αντιδράσεις, πάντως, ξεκίνησαν. Όπως αναφέρει ο αθρογράφος της εφημερίδας El Pais, Jorge Galindo, ο Πουτζντεμόντ δεν έλυσε… τίποτα με την ομιλία του;

Κι αυτό έχει δύο σκέλη

Πρώτον: Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Ισπανία μπορεί ακόμη να κάνει χρήση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος! Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, μπορεί να πάρει τον έλεγχο της κυβέρνησης της Καταλονίας! Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ για το πώς μπορεί να γίνει αυτό

Δεύτερον: Το ριζοσπαστικό κόμμα CUP, το οποίο ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας, έχει το δικαίωμα να «σπάσει» την συμμαχία που έχει με το κόμμα του Πουτζντεμόντ! Αυτό ίσως γίνει διότι το CUP πιθανότατα δεν ικανοποιήθηκε από την ομιλία του…

Με λίγα λόγια, ο Καταλανός πρόεδρος μάλλον δεν κατάφερε κάποια σημαντική εξέλιξη με την αποψινή του ομιλία…

Πηγή : newsit.gr