Καμπανάκι στη Βρετανία – Ο κορονοϊός δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να ετοιμάζει μερική άρση του lockdown στη Βρετανία, όμως η διεθνής ιατρική κοινότητα χτυπάει καμπανάκι.

Συγκεκριμένα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η επιδημία του κορονοϊού δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης.

Μέχρι τις 4 Μαΐου στη Βρετανία είχαν καταγραφεί σχεδόν 190.000 κρούσματα της covid-19 και σχεδόν 28.500 θάνατοι, και μόνο η Ιταλία έχει περισσότερους θανάτους από τον ιό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που προσβλήθηκε και ο ίδιος από τον κορονοϊό δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα έχει ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας και “βρίσκεται σε καθοδική τροχιά”.

Όμως η Άντρεα Έιμον διευθύντρια του ECDC δήλωσε σε ευρωβουλευτές ότι στη Βουλγαρία εξακολουθεί να καταγράφεται άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ στη Βρετανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία “δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές τις τελευταίες 14 ημέρες”.

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται μείωση των νέων κρουσμάτων, επεσήμανε η ίδια. “Από το Σάββατο φαίνεται ότι το αρχικό κύμα μολύνσεων (στην Ευρώπη) έχει περάσει την κορύφωσή του”, δήλωσε η Έιμον στους ευρωβουλευτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Η ECDC παρακολουθεί και τις 27 χώρες της ΕΕ και επιπλέον τη Βρετανία, τη Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία.

Τι σχεδιάζει ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει την Κυριακή πρόγραμμα σταδιακής άρσης του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πακέτο μέτρων που θα αυξήσουν την ασφάλεια για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα. .

Τα περιοριστικά μέτρα στη Βρετανία επιβλήθηκαν στις 23 Μαρτίου και έχουν παραταθεί μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης.

Το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον προβλέπει το κλείσιμο των καντινών των επιχειρήσεων, την μείωση του αριθμού των κοινών γραφείων, επιπλέον καθαρισμό των χώρων στο πλαίσιο δέσμης μέτρων που η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC και των Financial Times.

Οι εργαζόμενοι που θα έρχονται σε επαφή με το κοινό θα πρέπει να είναι προστατευμένοι με πίνακες πλεξιγκλάς και οι εργαζόμενοι που έχουν την δυνατότητα θα ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Όσοι θα επιστρέψουν στο γραφείο θα εργάζονται με διαφοροποιημένα κλιμακωτά ωράρια ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο μετρό και τα τρένα του προαστιακού.

Πριν υποδεχθούν και πάλι τους εργαζομένους τους, οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν μία αξιολόγηση ρίσκου, αναφέρεται στο κυβερνητικό σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Εάν δεν μπορεί να τηρηθεί η σύσταση για απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των εργαζομένων, αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού. Η πρόταση δημιουργεί ερωτήματα εκ μέρους των επιχειρηματιών.

«Χρειάζεται μία σαφής οδηγία», δήλωσε στο BBC ο Ανταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής των βρετανικών εμπορικών επιμελητηρίων.

Πηγή : newsit.gr