Καμμένος στη Βουλή: Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F16

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει συμφωνία». Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη (25.10.2017) ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας για την αναβάθμιση των F16.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι αυτό που υπάρχει δεν είναι συμφωνία, αλλά ένα Letter of Request προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Με αυτό, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας «ζητάμε να μας δώσουν μια τιμή για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F16», τόνισε.

«Παράλληλα έφυγε μια άλλη επιστολή η οποία ζητάει να μας δώσουν διαθεσιμότητα και τιμές για νέο αεροσκάφος, όπως, το αεροσκάφος F35», σημείωσε ο Πάνος Καμμένος.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα φτάσει μάξιμουμ το 1,1 δισ. δολάρια, συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας. Και εκτίμησε ότι η αναβάθμιση, που θεωρεί ότι θα γίνει τελικά, θα είναι κάτω από 700-800 εκατ.

«Δεν διαπραγματεύεται ο υπουργός αλλά τα επιτελεία. Έχουμε εμπιστοσύνη στα επιτελεία, αυτά διαπραγματεύονται», είπε και δεν θέλησε να πει περισσότερα. «Θα τα πω στην Επιτροπή, είτε ευπρόσδεκτοι να έρθετε στο υπουργείο. Αλλά να βγω δημόσια και να πω, ακούγοντάς μας και οι «απέναντι», δεν θα το πω».

Ποια F-16 θα αναβαθμιστούν

Η Αθήνα, σε αυτή τη φάση, περιμένει την απάντηση της Ουάσινγκτον. Η απάντηση αυτή θα κατατεθεί στις Επιτροπή Εξοπλισμών στις 3 Νοεμβρίου. Σε αυτή, οι Αμερικανοί «θα μας λένε τιμές, ακριβώς περιγραφή της αναβάθμισης». Μια αναβάθμιση που είτε τα F16 τύπου Block 50, είτε τα Block 52 plus και τα Block 52 plus advance.

Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, το σύνολο των αεροσκαφών για τα οποία ζητήθηκε προσφορά ήταν 123. «Η αμερικανική πλευρά, όπως προβλέπεται, ζήτησε από το Κογκρέσο, για το σύνολο των αεροσκαφών μια έγκριση προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση». Το κόστος για την αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών (Block 30, Block 50, Block 52 plus και Block 52 plus advance φτάνει στα 2,4 δισ. δολάρια.

Δεν… βγαίνουμε

«Οι δικές μας δυνατότητες στα πλαίσια της εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν μπορούν να υπερβούν την προκαταβολή 100 εκατ. το χρόνο και μάξιμουμ το 1,1 εκατ. δολάρια», συνέχισε ο Πάνος Καμμένος.

Όπως είπε, η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στα 2,4 δισ. δολάρια αφορούσε στο σύνολο των αεροσκαφών. Αλλά σε αυτό το ποσό, πρόσθεσε, «δεν πρόκειται να φτάσουμε ποτέ». Γιατί «ούτε τις οικονομικές δυνατότητες έχουμε ούτε και αυτές τις ανάγκες έχουμε. Είναι πολύ πιο χρήσιμο μέρος των χρημάτων αυτών, αν τα είχαμε, να δίνονταν για καινούργιο αεροσκάφος».

Τα αντισταθμιστικά

«Δεν υπάρχουν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που υπήρχαν στο παρελθόν» είπε ο Πάνος Καμμένος. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει να της γίνει προσφορά στην πιθανότητα των αντισταθμιστικών.

«Πρώτον: η λειτουργία της ΕΑΒ, δηλαδή το μεγαλύτερο έργο να γίνει από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες. Κι από εκεί και πέρα αν είναι κάτι αντισταθμιστικό, θα μπορούσε να είναι αυτό που έχουμε ήδη ζητήσει: οι κινητήρες των Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού».

Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, ακόμη και η εταιρία που θα κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη. Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν ποια εταιρία θα αναλάβει την αναβάθμιση. Και αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν είναι σίγουρο ότι το έργο θα αναλάβει η Lockheed Martin αλλά και ότι προσφορά έχει κάνει και η Boeing.

«Δεν υπάρξουν αντισταθμιστικά εκπαιδεύσεως στην Κορέα ή διάφορα τα οποία υπέκρυπταν μίζες», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Και πρόσθεσε πως «αν είναι η τιμή να πέσει πολύ χαμηλά και να γλιτώσουμε πολλά χρήματα, να μην υπάρχει ούτε ένα αντισταθμιστικό. Αν κρίνουμε ότι τα Σικόρσκι μπορούμε να τα φτιάξουμε με φθηνότερες τιμές, να μην υπάρχει κανένα».

«Σκοτωμός» με Άδωνι

Όταν τελείωσε η ομιλία του Πάνου Καμμένου, το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ενώ μιλούσε, παρενέβη από τα υπουργικά έδρανα ο Πάνος Καμμένος. Ακούστηκε φράση για… «μεροκάματα στον Πειραιά».

Φυσικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν… το άφησε να «πέσει» κάτω. «Μεροκάματα στον Πειραιά; Εννοείτε το γραφείο του κ. Μαρινάκη;» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Μεροκάματα από τον Πειραιά κάνετε εσείς και η σύζυγός σας… Άλλοι πήγαιναν εκεί, εσείς και η σύζυγός σας συγκεκριμένα» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο και πρόσθεσε: «Και τον κ. Κουρτάκη εσείς τον είδατε στο γραφείο του πριν τις εκλογές του 2012».

Ο Πάνος Καμμένος απείλησε με… μηνύσεις. «Με ορισμένους εδώ μέσα μπορώ να μιλάω μόνο με μηνύσεις και αγωγές» ήταν η απάντηση του υπουργού Άμυνας.

Αναφερόμενος δε στο γεγονός ότι δεν ήταν παρών στη συζήτηση της Δευτέρας για τα F-16, ο Πάνος Καμμένος είπε: «Ήμουν με τον υφυπουργό τον Αμερικανό, άλλοι βγάζανε selfie με εμπόρους όπλων του Eurofighter».

«Χρειάζεται να πείτε στη Βουλή ότι ήσασταν απασχολημένος, αρκεί να πείτε ότι στην επόμενη ερώτηση του κ. Τσιάρα θα είστε παρών και δεν θα είστε μονίμως φευγάτος» ανταπάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πηγή : newsit.gr