«Καμία σκέψη για συγχώνευση» λένε οι καθηγητές του ΕΑΠ σε Γαβρόγλου και Δ.Επιτροπή

Ανοικτή επιστολή προς Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, Καθηγητή κο Β. Καρδάση και τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου

Να αποσυρθεί άμεσα η πρόταση για συγχώνευση του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ζητούν με ανοικτή επιστολή οι Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου καθώς και εκπρόσωπος ΔΕΠ στη Διοικητική Επιτροπή.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για απουσία νομιμοποίησης του εν λόγω σχεδίου, ενώ τονίζουν πως η επικείμενη συγχώνευση θα αλλοιώσει πλήρως τον χαρακτήρα του ιδρύματος. Τέλος, επισημαίνεται πως η μετατροπή του ΕΑΠ από ένα πανελλαδικού χαρακτήρα Πανεπιστήμιο σε ένα τοπικό Πανεπιστήμιο θα συντελέσει σε συρρίκνωση και απώλεια κύρους του ιδρύματος.

Αναλυτικά η επιστολή:Επιστολή Κοσμητόρων και Εκπροσώπου ΔΕΠ στη ΔΕ του ΕΑΠ για συγχώνευση με ΤΕΙ Δ Ελλάδας

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, στην οποία μας ανακοινώσατε την πρόταση που θέσατε με πρωτοβουλία σας στον Υπουργό Παιδείας την Τετάρτη 30/1/2019 για συγχώνευση του Ε.Α.Π. με το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, είμαστε υποχρεωμένοι, σεβόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο, πρωτίστως όμως την 20ετή πορεία, τον σκοπό και την αποστολή του ΕΑΠ, να σας επισημάνουμε τις ιστορικές ευθύνες που αναλαμβάνετε έναντι του ιδρύματος και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, τόσο εσείς, όσο και εκείνα τα μέλη της ΔΕ που τοποθετήθηκαν κατ΄ αρχήν θετικά επί της πρότασής σας.

Εκφράζοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα του πανεπιστημίου μας, σας καλούμε να αποσύρετε άμεσα την πρότασή σας αυτή από οιαδήποτε διαβούλευση, επισημαίνοντάς σας ότι:1.      Η πρωτοβουλία σας αυτή δεν υπέχει καμίας νομιμοποίησης, από τη στιγμή που δεν την εκφράσατε ή δεν τη θέσατε υπόψη οιουδήποτε ακαδημαϊκού  οργάνου.

2.      Η αναφορά εκ μέρους σας στα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας συγχώνευσης, ακόμα και υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρατε ότι θέσατε και εξασφαλίσατε από τον κο Υπουργό, θεωρούμε ότι αποτελούν απλώς το ‘χρύσωμα του χαπιού’.

3.      Ο αντίκτυπος στους φοιτητές, τωρινούς και μελλοντικούς του ΕΑΠ, ενός τέτοιου εγχειρήματος συγχώνευσης ανοικτού και εξ αποστάσεως πανεπιστημίου με ένα συμβατικό πανεπιστήμιο (εγχείρημα το οποίο παγκοσμίως δεν έχει προηγούμενο), θα είναι μεγάλος, καθώς θα αλλοιωθεί ανεπιστρεπτί ο χαρακτήρας του ιδρύματος.

4.      Οι επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη διοικητική λειτουργία του ιδρύματος θα είναι απροσδιόριστες, καθώς η συγχώνευση μεγάλου αριθμού διοικητικού προσωπικού από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, θα δημιουργήσει περαιτέρω δυσλειτουργίες στο διοικητικό μηχανισμό του ΕΑΠ, θέτοντας σε κίνδυνο και τη μελλοντική προκήρυξη από το ΑΣΕΠ της ΚΥΑ, μερικώς ή στο σύνολό της.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε και να αναθεωρήσετε την πρότασή σας αυτή, με την οποία μετατρέπεται το ΕΑΠ από ένα πανελλαδικό πανεπιστήμιο, πρωτοπόρο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο, που μοιραία θα το οδηγήσει σε συρρίκνωση και θα επιταχύνει την άναρχη εμπλοκή όλων των πανεπιστημίων στην εξΑΕ.

Τέλος, καλούμε τον κο Υπουργό Παιδείας να μην συμπεριλάβει το ΕΑΠ στο τρέχον σχέδιο συγχωνεύσεων της ανώτατης εκπαίδευσης και δεσμευόμαστε άμεσα να του καταθέσουμε τις προτάσεις των Σχολών του ΕΑΠ για το σημαντικό ρόλο που δύναται αυτό να διαδραματίσει στον γενικότερο χάρτη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Πηγή : alfavita.gr