Καλογρίτσας: «Πολάκη μη φωνάζεις – Είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου» – Ένταση στην Προανακριτική

«Εγώ δάνειζα… αλλά δεν μου επιστράφηκε τίποτα…» φέρεται να κατέθεσε ο Χρήστος Καλογρίτσας απαντώντας σε ερωτήσεις του εισηγητή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, στην Προανακριτική για τον Νίκο Παππά, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 19.05.2021 και αποφασίσθηκε να συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Για την έκδοση της εφημερίδας Documento, ο μάρτυρας φέρεται να είπε πως «εμένα μου είπαν να βοηθήσω λόγω της εμπειρίας με την εφημερίδα “Πρώτη”. Φθάσαμε σε ένα σχέδιο εφημερίδας. Μου είπαν «σύντροφε βάλε χρήματα και θα τα πάρεις». Επίσης, ανέφερε ότι μου λέγανε χρειάζεται το Κόκκινο δέκα χιλιάρικα. Έχεις; «Πάρε τα» έλεγα. Άλλο η εφημερίδα άλλο το Κανάλι. Ο κύριος Παππάς δεν ήταν μόνος. Ήταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσισαν και κατέληγαν να μου το ανακοίνωνε ο Νίκος Παππάς».

Ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας σχετικά με την συμμετοχή του στο Κανάλι κατέθεσε πως «όταν με φώναξε ο Παππάς με τα αλλά παιδιά μου είπαν «δεν θα βάλεις χρήματα». Τα δικά μου χρήματα ήταν κατασχεμένα. Κάποια στιγμή ο νόμος του Παππά (Ν.4339) έλεγε πως μπορούσες να συμμετέχεις στο διαγωνισμό αν είχες εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, να μην είσαι εργολάβος και με καθαρή φορολογική ενημερότητα. Η οικογένεια μου δεν είχε φορολογική ενημερότητα».

Σχετικά με τα 8 εκατ. ευρώ του υιού του και πώς αυτά βρέθηκαν, ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να κατέθεσε πως «εμείς δεν είχαμε χρήματα. Μας τα είχε μπλοκάρει η εφορία εμένα και της οικογένειάς μου. Όλοι μας δεν είχαμε φορολογική ενημερότητα. Όταν βγήκε ο Νόμος εμείς είπαμε πως δεν έχουμε φορολογική ενημερότητα. Τότε αυτοί κι εγώ μαζί αποφασίσαμε να μπει ο γιος μου γιατί αυτός όφειλε τα λιγότερα. Τότε έπρεπε να βρεθούν τα 8 εκατ. ευρώ για να συμμετέχει. Ο γιος μου πούλησε τις μετοχές του στις διάφορες εταιρείες μας στη μάνα του και στις αδελφές του. Αυτές πήραν δάνεια με εγγύηση όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία που δεν είχαν μπλοκαριστεί. Οι εγγυήσεις ήταν πολύ περισσότερες από 8 εκατ. ευρώ. Εδώ έχω και την εγγυητική του γιου μου. Λέει πως δόθηκε για μετοχικό κεφάλαιο στην προς σύσταση εταιρεία «καταβληθεισόμενο κεφάλαιο». Ο γιος μου έβαλε τα λεφτά στην υπό σύσταση εταιρεία για το Κανάλι».