Καλιφόρνια: Δεκάδες αγνοούμενοι από την καταστροφική φωτιά – Κατακάηκαν πάνω από 862.000 στρέμματα

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στην βόρεια Καλιφόρνια θα συνεχίσουν να χτενίζουν τα αποκαΐδια των σπιτιών που κάηκαν ολοσχερώς αναζητώντας τους ανθρώπους που παραμένουν αγνοούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και χιλιάδες κατοικίες έχουν κατακαεί.

Οι άνεμοι περαιτέρω και οι ηπιότερες μετεωρολογικές συνθήκες βοήθησαν τις προσπάθειες των 11.000 πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες που κατέστρεψαν τις κομητείες Νάπα και Σονόμα.

«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σύγκριση με πριν από αρκετές ημέρες» δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο δήμαρχος της Καλιστόγκας Κρις Κάνινγκ, περιγράφοντας την κατάσταση στην κοιλάδα της Νάπας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τι φλόγες στην κομητεία Σονόμα και σε άλλες περιοχές επέστρεψαν, αφού οι αρχές τους έδωσαν το πράσινο φως.

Ωστόσο 34.000 παραμένουν εκτοπισμένοι.

Τουλάχιστον 88 οι αγνοούμενοι

Πολλοί ακόμα πυροπαθείς ελπίζουν να επιστρέψουν στις οικίες τους σήμερα, αν και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο απολογισμός των νεκρών ενδεχομένως θα αυξηθεί. Τουλάχιστον 88 άνθρωποι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής μονάχα στην κομητεία Σονόμα.

Η πυρκαγιά περιμετρικά της Καλιστόγκας τέθηκε υπό έλεγχο κατά 82% της και το μέτωπο νοτιοανατολικότερα έχει περιοριστεί κατά 72%, όπως έγινε γνωστό από την Αρχή Πυροπροστασίας και Δασικής Προστασίας της Καλιφόρνιας. Η πυρκαγιά στην κομητεία Σονόμα είναι η μεγαλύτερη που συνεχίζει να καίει, αν και το 68% της έχει περιοριστεί.

Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής ελπίζουν ότι έως την Παρασκευή θα μπορέσουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς. Περισσότερα από 969 πυροσβεστικά οχήματα, 30 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 73 ελικόπτερα συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

5.700 σπίτια και επιχειρήσεις έγιναν στάχτη

Τουλάχιστον 5.700 σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν από τις φλόγες που έχουν μετατρέψει σε στάχτες μια περιοχή μεγαλύτερη της πόλης της Νέας Υόρκης.Καλιφόρνια

Οι πυρκαγιές στην πολιτεία είναι οι φονικότερες στην ιστορία, με τον τραγικό απολογισμό να ξεπερνά εκείνον της φωτιάς στο Γκρίφιθ Παρκ, το 1933 στο Λος Άντζελες, με 29 νεκρούς.

Οι περισσότεροι από τους 1.863 ανθρώπους τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στους καταλόγους των αγνοουμένων έχουν μέχρι στιγμή επιστρέψει στους οικείους τους, μεταξύ αυτών πολλοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν τις αρχές.

Πηγή : newsit.gr