Ιός Δυτικού Νείλου: 11 οι νεκροί – Συναγερμός από την Αμερικανική πρεσβεία προς τους υπηκόους της

Μεγαλώνει η ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου ειδικά για όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τρίτη σε κρούσματα στην ΕΕ και μέχρι στιγμής μετράμε 11 νεκρούς.

Σημειώνεται, ότι τη χώρα μας έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει χαρακτηριστικά το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην ΕΕ έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ιταλία, στην Σερβία, στην Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στην Κροατία, στην Γαλλία και στο Κόσοβο.

Δείτε την πιο πρόσφατη έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Συναγερμός στην Αμερικανική πρεσβεία

Με μια ανακοίνωση η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προειδοποιεί τους πολίτες της για τους κινδύνους από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση με την οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ημερομηνία (23 Αυγούστου 2018:

Τα ΜΜΕ της Ελλάδας έχουν αναφέρει 77 υποθέσεις του ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη την επικράτεια έως τις 16 Αυγούστου 2018 με 5 νεκρούς (σ.σ. η ανακοίνωση της πρεσβείας εκδόθηκε πριν δοθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ο νέος απολογισμός). Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις επισκεφθείτε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών και το Αμερικανικό Κέντρο για την Πρόληψη Ασθενειών.

Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας έχει ενημερωθεί για τα εξής:

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας ιός που προέρχεται από τα κουνούπια με επιδημίες να ξεσπούν στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές τους κόσμου το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιδημία αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων (80%) που μπορεί να προσβληθούν δεν έχουν συμπτώματα. Από το 20% των ασθενών που θα εμφανίσουν συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν κάτι σαν ελαφριά γρίπη με ένα ποσοστό κάτω του 1% να επαρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Αυτές οι επιπλοκές συνήθως εμφανίζονται σε άτομα πάνω από 70 ετών ή έχουν πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ούτε και ειδική θεραπεία.

Η ανακοίνωση καταλήγει με τα μέτρα που προτείνεται να πάρουν οι αμερικανοί υπήκοοι:

– Πάρτε προληπτικά μέτρα όπως χρήση αντικουνουπικών όταν είστε σε εξωτερικό χώρο. Φορέστε μακριά ρούχα, κλείστε πόρτες και παράθυρα, χρησιμοποιείστε σίτες, μην αφήνετε στάσιμα νερά (π.χ. στις γλάστρες μετά το πότισμα), κουρέψτε το γρασίδι και τους θάμνους.

– Παρακολουθείτε τα τοπικά ΜΜΕ για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή : newsit.gr