Ιαματικές πηγές: Αγώνας δρόμου για τις νέες άδειες – Όλη η λίστα

Την «ατμομηχανή» του τουρισμού υγείας φιλοδοξούν να αποτελέσουν οι ιαματικές πηγές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, με «πυρετώδεις» ρυθμούς κινείται η διαδικασία για την άμεση αδειοδότηση 5 ακόμη υδροθεραπευτικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα και την αναγνώριση 10 περίπου φυσικών πόρων ως ιαματικών.

Οι νέες άδειες θα προστεθούν στην λίστα με τις 25 δημοτικές, κρατικές και ιδιωτικές εγκαταστάσεις, που έλαβαν το τελευταίο διάστημα το ειδικό σήμα λειτουργίας και τους 75 φυσικούς πόρους που έχουν αναγνωριστεί ως ιαματικοί.  Συνολικά έχουν κατατεθεί προς αναγνώριση 124 φάκελοι, εκ των οποίων σε άμεση προτεραιότητα βρίσκονται οι 20 απ’ αυτούς.  Αφορά εγκαταστάσεις με ιαματικές πηγές που ιδιοκτησιακά ανήκουν στο Δήμο, το κράτος και σε ιδιώτες, όπως αυτή που βρίσκεται σε ξενοδοχείο της Αιδηψού.

Το spa του Όθωνα και της Αμαλίας

Μέσα στις επόμενες κιόλας ημέρες, θα διεξαχθεί επαναληπτικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής Κύθνου. Όπως δηλώνει στο newsit.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και Δήμαρχος Κύθνου κ. Σταμάτης Γαρδέρης: «Προχωράμε σε πιστοποιήσεις και αναγνωρίσεις πηγών. Ένα μεγάλο κομμάτι έχει αναγνωριστεί.  Μέσα στο μήνα θα βγει σε διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ και η πηγή της Κύθνου, που για πρώτη φορά αξιοποιήθηκε την εποχή του Όθωνα».

Ο Δήμος της Κύθνου υποστηρίζει την έλευση νέων επενδυτών γι’ αυτό και αυτή την περίοδο, έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στην απαλλοτρίωση οικοπέδου, που γειτνιάζει με το οικόπεδο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου.  Πρόθεση αποτελεί η μετατροπή του οικοπέδου 8 στρεμμάτων σε θεματικό πάρκο, δεδομένου ότι στην εν λόγω έκταση, καταλήγουν δύο πηγές.  Μαζί με την πηγή της Κύθνου, σε διαγωνισμό θα βγει και το Ξενία που βρίσκεται στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Τα ειδικά σήματα και οι «πηγές» χρηματοδότησης

«Έφτασε, η ώρα που ο τουρισμός Υγείας της χώρας μας θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών. Δίνοντας έμφαση στις δράσεις που απαιτούνται να γίνουν, τονίζει, ότι το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στη χορήγηση των ειδικών σημάτων λειτουργίας και στη χρηματοδότηση των υποδομών εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

www.newsit.gr