Η ξακουστή πυργοπολιτεία της Μάνης σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο

Από την πρώτη κιόλας επαφή σού δημιουργεί την αίσθηση πως σε στέκεται εκεί αγέρωχη και σε περιμένει να σε πάρει μαζί της σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο για να σου γνωρίσει το ένδοξο παρελθόν της. Ο λόγος για την Βάθεια, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της Λακωνίας και όχι άδικα.

Η πυργοπολιτεία της Λακωνικής Μάνης είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, με πύργους και πυργόσπιτα που σε παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή. Και είναι αυτά τα κτίσματα που στέκουν εκεί για να θυμίσουν στον επισκέπτη πως κάποτε το μέρος αυτό, στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, υπήρξε οχυρό ισχυρό. Μάλιστα, οι πύργοι της είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Βάθεια ήκμασε τον 19ο αιώνα και στη συνέχεια πέρασε στην παρακμή και την εγκατάλειψη. Η αναστήλωση ερειπωμένων κτισμάτων της, τη δεκαετία του 1980, της έδωσε νέα πνοή με κατεύθυνση την τουριστική ανάπτυξη. Η ιστορία της ωστόσο έχει ρίζες βαθιές και σε ιστορικές πηγές αναφέρεται από τα μέσα του 16ου αιώνα.

Σήμερα, ο επισκέπτης που βαδίζει στα σοκάκια της νιώθει σαν να επισκέπτεται ανοιχτό μουσείο, τόσο ζωντανή είναι η παρουσία του παρελθόντος της Βάθειας στη σημερινή καθημερινότητά της.

Η Βάθεια βρίσκεται στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Ταίναρο και απέχει 92χλμ. από τη Σπάρτη, ενώ βρίσκεται μόλις 2 χλμ. μακριά από τη θάλασσα. Από το λόφο όπου είναι χτισμένη (και μοιάζει με Ακρόπολη) προσφέρει μία μοναδική θέα.

www.newsbeast.gr