Η νορμανδική πόλη που φιλοξενεί μια από τις Μνήμες του Κόσμου

Γραφικά στενά, ένα ανθισμένο κέντρο και μια φημισμένη παγκοσμίως ταπισερί υπόσχεται η Μπαγιέ στον επισκέπτη. Η ιστορική πόλη του νομού Καλβαντός της Νορμανδίας βρίσκεται σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από την παραλία της Μάγχης.

Το κέντρο της είναι γεμάτο από κτίρια που χρονολογούνται από το 13ο έως το 18ο αιώνα και έναν επιβλητικό γοτθικό καθεδρικό ναό.

Η πόλη της βόρειας Γαλλίας είναι διάσημη για την ομώνυμη ταπισερί που αναπαριστά την Νορμανδική κατάκτηση του 11ου αιώνα. Αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο κέντημα από την εποχή του μεσαίωνα που ανήκει στην κατηγορία των αφηγηματικών κεντημάτων και αποτελεί πηγή ιστορικών, λαογραφικών και τεχνικών πληροφοριών για τα νορμανδικά και αγγλοσαξονικά ήθη της εποχής. Η Ταπισερί της Μπαγιέ έχει περιληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο Μνήμης του Κόσμου.

Βρίσκεται στο Μουσείο της Ταπισερί Μπαγιέ και χρονολογείται περίπου το 1092. Είναι κατασκευασμένη από μια μονοκόμματη λωρίδα λινού, η οποία είναι κεντημένη με μάλλινες κλωστές οκτώ διαφορετικών χρωμάτων. Στην ταπισερί απεικονίζονται 72 διαφορετικές εικόνες και 1512 μορφές ανθρώπων και ζώων, αν και εικάζεται ότι δεν ολοκληρώθηκε, καθώς υπάρχει και ένα τμήμα χωρίς κέντημα.

Σε ορισμένες σκηνές απεικονίζονται παραστάσεις βασισμένες σε μύθους του Αισώπου. Έχοντας υποστεί τις μικρότερες καταστροφές από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Νορμανδίας κατά τον πόλεμο, η Μπαγιέ διατηρεί μέχρι σήμερα την εικόνα της παλιάς πόλης.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον καθεδρικό ναό με βιτρό που απεικονίζουν τις ηρωικές πράξεις του Γουλιέλμου και το Βοτανικό Κήπο της πόλης, που δημιουργήθηκε το 1864.

Ακόμη, το μουσείο δαντέλας το οποίο στεγάζεται στο πρώην επισκοπικό μέγαρο και δημιουργήθηκε για τη διατήρηση της νορμανδικής παράδοσης στις δαντέλες.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

mpagiemap

Μπαγιέ/ Γαλλία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 3 ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα για το Παρίσι και 2 ώρες και 45 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Βιέννης. Από το Παρίσι φτάνετε στο Μπαγιέ με τρένο σε 2 ώρες και 10 λεπτά περίπου.

ΜΠΑΓΙΕ ΓΑΛΛΙΑ

ΜΠΑΓΙΕ ΓΑΛΛΙΑ
Η ταπισερί Μπαγιέ

ΜΠΑΓΙΕ ΓΑΛΛΙΑΜΠΑΓΙΕ ΓΑΛΛΙΑΜΠΑΓΙΕ ΓΑΛΛΙΑΜΠΑΓΙΕ ΓΑΛΛΙΑΜΠΑΓΙΕ ΓΑΛΛΙΑΜΠΑΓΙΕ ΓΑΛΛΙΑ

Πηγή : newsbeast.gr