Ηχηρό μήνυμα από Βρυξέλλες για επένδυση στο Ελληνικό: «Σύμβολο κακοδιαχείρισης και καθυστέρησης»

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλεσε την επένδυση στο Ελληνικό «σύμβολο κακοδιαχείρισης και καθυστέρησης«. Επιπλέον, τόνισε πως «η Ελλάδα θα έχει τεράστια οφέλη από το να ξεμπλοκάρει αυτή η υπόθεση, πολύ μεγαλύτερα από την ίδια την επένδυση».

Παρουσιάζοντας τα θέματα του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, ανέφερε πως «έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους».

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον.

Η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Όσον αφορά στην υποδόση των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει εγκαίρως τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμο ως την 31η Οκτωβρίου, υπενθύμισε.

Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τέσσερα: Οι πιθανές μελλοντικές αλλαγές στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η προετοιμασία για τη συμμετοχή στη Σύνοδο του ΔΝΤ και οι εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η μεταμνημονιακή επιτήρηση στην Πορτογαλία και η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ευρωζώνη.

Αλλαγές στον ρόλο του ESM

Όσον αφορά στις πιθανές αλλαγές στον ρόλο του ESM, η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν μία γενική συζήτηση, η οποία ξεκινάει από «πολύ διαφορετικές απόψεις», όπως σχολίασε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα σε έναν χρόνο θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων για τον ρόλο του ESM και πρόσθεσε ότι η πραγματική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι πιθανότατα το τελευταίο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης σχολίασε ότι με την ενδεχόμενη αποχώρηση του κ. Σόιμπλε το Eurogroup θα χάσει ένα «καθαρό και αναλυτικό μυαλό».

Πηγή : newsit.gr