Επαναφέρεται ο ρόλος της Διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσει

Την αναδιοργάνωση του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

a61901b878cc85eb462516dd7b2fda21_XL

Με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να προσφύγουν μονομερώς στη Διαιτησία, εφόσον το ένα από τα δυο μέρη αρνηθεί τη διαμεσολάβηση, καθώς και να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων των διαιτητών. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα στη Διαιτησία, να καθορίζει τα ελάχιστα όρια αποδοχών.

Η τροπολογία κατατέθηκε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν συνταγματικές όλες, οι προβλέψεις της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), Ν.4046/2012, με εξαίρεση τον περιορισμό του ρόλου της διαιτησίας μόνο στον καθορισμό βασικού μισθού και του βασικού ημερομισθίου και την δυνατότητα της προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων.

Εκτός από τη δυνατότητα της έφεσης, η τροπολογία προβλέπει, για πρώτη φορά, τη συμμετοχή τακτικών δικαστών στη Διαιτησία και επαναφέρει με τον τρόπο αυτό, τις διατάξεις του νόμου 3259/1955.

Για την υποδοχή των εφέσεων, συστήνεται νέο μόνιμο πενταμελές συλλογικό όργανο (δευτεροβάθμια επιτροπή διαιτησίας) στο οποίο συμμετέχουν δύο διαιτητές και τρεις τακτικοί δικαστές.

Προβλέπεται ακόμη, ότι για τον καθορισμό των ελάχιστων ορίων αποδοχών από τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, εκτός των άλλων στοιχείων και η οικονομική κατάσταση των πλέον αδύνατων επιχειρήσεων.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/506560/epanaferetai-o-rolos-tis-diaitisias-stis-syllogikes-diapragmateyseis