Επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο

Όλα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη (22.02.2018) στην Ποντγκόριτσα. Άγνωστος άνδρας έκανε επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο. Μια επίθεση που έχει πολλά… κενά.

Σύμφωνα με τις αρχές του Μαυροβουνίου, ο δράστης πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ποντγκόριτσα. Νωρίτερα, σύμφωνα πάντα με τις τοπικές αρχές, είχε πετάξει χειροβομβίδα στον περίβολο του κτιρίου. Το οποίο δεν υπέστη ζημιές.

«Στις 00:30 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μπροστά στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο, ένας άγνωστος αυτοκτόνησε (πυροδοτώντας) εκρηκτικό μηχανισμό. Αμέσως πριν, ο άνδρας αυτός πέταξε εκρηκτικό μηχανισμό από τη διασταύρωση μπροστά στο Αθλητικό Κέντρο στο εσωτερικό του χώρου της πρεσβείας», ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της χώρας.

«Ο μηχανισμός αυτός ήταν πιθανόν μια χειροβομβίδα. Η έρευνα της αστυνομίας και η διαδικασία της αναγνώρισης (του καμικάζι) βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό τη διεύθυνση της εισαγγελίας», κατά την ίδια πηγή.

Δεν έχει αποκλειστεί απολύτως κανένα ενδεχόμενο.

Η… εκδοχή των ΗΠΑ για την επίθεση στο Μαυροβούνιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πάντως, ο δράστης πέταξε εκρηκτικό μηχανισμό μέσα από το φράχτη του κτιρίου αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να τραυματιστεί ο ίδιος θανάσιμα.

Ήταν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περίπου μεσάνυχτα όταν αυτόπτης μάρτυρας είδε τον δράστη να πετά ένα αντικείμενο μέσα στο χώρο της πρεσβείας.

Σύμφωνα με τον Στίβαν Γκόλντσαϊν, υφυπουργό Εξωτερικών, η έκρηξη σκότωσε μόνο το δράστη και δεν τραυμάτισε κανέναν άλλο. Η πρεσβεία, άλλωστε, την ώρα της επίθεσης ήταν κλειστή.

Αμέσως, άνδρες της πρεσβείας «χτένισαν» την περιοχή αλλά δεν βρήκαν εκρηκτικά. Για προληπτικούς λόγους πάντως, ζητήθηκε από το προσωπικό να πάρει… ρεπό για σήμερα Πέμπτη.

Ο Γκόλντσταϊν τόνισε πως τα κίνητρα του δράστη είναι άγνωστα. Όπως άγνωστο είναι αν σκοπός του ήταν η επίθεση αυτοκτονίας.

Το Μαυροβούνιο, το ΝΑΤΟ και οι τζιχαντιστές

Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2017, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους του πληθυσμού αυτής της κατά πλειονότητα σλαβικής μικρής χώρας των 660.000 κατοίκων. Η ανακοίνωση της επικείμενης εισδοχής του Μαυροβουνίου στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είχε πυροδοτήσει βίαιες διαδηλώσεις το 2015.

Εξάλλου, περίπου 1.000 υπήκοοι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων εντάχθηκαν στις τάξεις των τζιχαντιστών και πολέμησαν στη Συρία και στο Ιράκ από το 2012, κατά πρόσφατες εκτιμήσεις. Περίπου 300 έχουν επιστρέψει στις χώρες τους, 200 σκοτώθηκαν και περίπου 400 βρίσκονται ακόμη στη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα σε αυτούς τους τζιχαντιστές, 23 ήταν υπήκοοι του Μαυροβουνίου.

Η δικαιοσύνη της χώρας καταδίκασε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο έναν από αυτούς τους άνδρες σε εξάμηνη φυλάκιση διότι πολέμησε στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία.

Προηγούμενη επίθεση σε αμερικανική πρεσβεία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2011 στόχος μιας τρομοκρατικής ενέργειας. Ένας ισλαμιστής, ο Μέβλιντ Γιασάρεβιτς, πυροβολούσε με αυτόματο τουφέκι εναντίον του κτιρίου για σχεδόν μία ώρα. Τραυμάτισε έναν αστυνομικό, πριν τραυματιστεί κι ο ίδιος από επίλεκτο ελεύθερο σκοπευτή και συλληφθεί. Καταδικάστηκε να εκτίσει 15 χρόνια κάθειρξη.

Πηγή : newsit.gr