30.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Εξελίξεις στην ΕΡΤ – Ζητά παραιτήσεις ο Λευτέρης Κρέτσος

Εξελίξεις στην ΕΡΤ μετά από όλα έχουν συμβεί με τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο να παρεμβαίνει και να ζητά τις παραιτήσεις των επικεφαλής της.

Πριν από λίγο λοιπόν ο αρμόδιος Υφυπουργός ζήτησε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλο και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου Γιώργο Θαλασσινό τις παραιτήσεις τους διότι διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να συνεργαστούν αρμονικά. Από το Υπουργείο ενημερώνουν πως θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την πλήρωση των θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η απόφαση να υπάρξουν αλλαγές στην ΕΡΤ ελήφθηστη χθεσινή (01.11.2018) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη συνεδρίαση ζητήθηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, τον υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο και την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου να ενημερώσουν την Π.Γ. για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία είχε καταθέσει ο Βασίλης Κωστόπουλος.

Ο εμφύλιος που έφερε το… ξήλωμα

Το τελευταίο διάστημα, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής είχε ξεσπάσει ένας εμφύλιος ανάμεσα στον Βασίλη Κωστόπουλο και τον Γιώργο Θαλασσινό. Μάλιστα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και υπεύθυνος για την ελληνική ραδιοφωνία είχε στείλει στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ επιστολή μέσω e-mail, στην οποία αποκάλυπτε όσα είχαν γίνει σε συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 25 Οκτωβρίου και εξαπέλυε πυρά κατά του Βασίλη Κωστόπουλου.

Ανέφερε στην επιστολή αυτή ο Γ. Θαλασσινός:

«Στις 23.10.2018 όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ, πήραμε πρόσκληση από το γραφείο Διευθύνοντος Συμβούλου για να συμμετάσχουμε σε «διαβούλευση» για την επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Προφανώς δεν επρόκειτο για συνεδρίαση ΔΣ, δεν θα υπήρχαν πρακτικά και δεν θα λαμβανόταν καμία απόφαση. Θα ήταν «ένα πρωινό με τσάι και παξιμαδάκια», στις 25.10.2018 στο γραφείο του διευθύνοντος, για ανταλλαγή απόψεων, αφού δεν είχαμε κάτι καλύτερο να κάνουμε..

Λόγω έλλειψης γραμματείας και πρακτικών, θεώρησα σκόπιμο να καταθέσω γραπτά τις απόψεις μου για το ευχάριστο αυτό διάλειμμα από τις ασχολίες μας.

1. Ο Β. Κωστόπουλος επέλεξε να ορίσει τον εαυτό του ως προσωρινό Γενικό Διευθυντή Ραδιοφωνίας, γιατί όλες οι αποφάσεις για την επιλογή προσώπων – και σ’ αυτή όπως και σε άλλες Γενικές Διευθύνσεις- είναι προειλημμένες, από άλλα κέντρα παραδιοίκησης. Ο ίδιος δεν γνώριζε ούτε καν που βρίσκεται το στούντιο του Τρίτου Προγράμματος, ούτε τι κάνουν οι άνθρωποι εκεί.

Προσοχή! Όσα αναφέρω εδώ, όπως και σε κάθε παρέμβαση μου, συνοδεύονται από στοιχεία και αποδείξεις.

2. Ο Β.Κ. δεν χρησιμοποίησε κανένα σύστημα αξιολόγησης, κανένα κριτήριο, κανένα point system και κανένα ερωτηματολόγιο , ώστε να βοηθηθεί να αξιολογήσει τους υποψηφίους. Με ορισμένους από αυτούς, ο περισσότερος χρόνος της συνάντησης αναλώθηκε σε προσωπικές αναμνήσεις και ιστορίες από τα παλιά ή σε γενικού περιεχομένου συζητήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο προσωρινός Γενικός Διευθυντής κατέφυγε σε μεθόδους ανακριτικές ή σε χρήση «πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων», πχ «εσύ είσαι του Φίλη» ή «μήπως συνεργάζεσαι με τον Κρίμπαλη;». Στις περιπτώσεις αυτές του φάνηκαν χρήσιμα ορισμένα σημειώματα που ανέσυρε και που προφανώς του είχαν προσφέρει κάποιοι από τους «εκλεκτούς» του ή οι μόνιμοι καλοθελητές της παραδιοίκησης. Πχ «εσείς είστε υπέρ των playlist»! (που το διάβαζε από σημείωμα). Είναι ολοφάνερο ότι ο –προσωρινός- Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας αγνοεί και τον όρο και την χρήση του, αλλά κυρίως αγνοεί, το πόσες εκατοντάδες ώρες playlist υπάρχουν σε όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, λόγω έλλειψης ηχοληπτών. Οι ώρες αυτές μάλιστα, διπλασιάζονται στις περιόδους των αδειών. Τέλος αγνοεί ότι τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ είναι από τα ελάχιστα «ζωντανά» ραδιόφωνα που έχουν απομείνει στη χώρα. Οι «υποβολείς» του όμως δεν του τα είπαν αυτά!

3. Ο Β.Κ. όταν απέσπασε την ψήφο σας για να τον ορίσετε προσωρινό ΓΔ Ραδιοφωνίας, είπε μερικές ανακρίβειες ή ψεματάκια:

– «είναι επείγουσες οι ανάγκες της ραδιοφωνίας» είπε στις 30.8.2018 και σήμερα, δύο μήνες μετά κανείς δεν βιάζεται!
– «πρέπει να σχεδιαστούν Προγράμματα για τη νέα σεζόν». Τα προγράμματα όμως έχουν σχεδιαστεί εγκαίρως και στις αρχές Σεπτέμβρη υλοποιούνται. Άλλωστε γι αυτά είμαι εγώ υπεύθυνος.
– «Το Υπουργείο κάνει προσπάθεια να βρει μια σπουδαία φυσιογνωμία για τη Ραδιοφωνία». Είδατε εσείς κάτι; Μια προκήρυξη; μία ΠΥΣ ; Αα μάλιστα..
– «Μέχρι τότε θα ανατεθεί σε έναν από τους διευθυντές που θα οριστούν, να κάνει χρέη προσωρινού ΓΔ»!Για τον οποίο δεν χρειάζονται, προσθέτω εγώ, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του Νόμου και του Κανονισμού.
– Τελευταίο ψεματάκι, αλλά καθοριστικό. Αντιγράφω από τα πρακτικά του ΔΣ 30.8.2018. « Η εισήγηση του διευθύνοντος για την πλήρωση των θέσεων των Διευθυντών, θα παρουσιαστεί στο ΔΣ, θα συζητηθεί και στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής θα προβεί στην τοποθέτηση». Σε μια κανονική συνεδρίαση ΔΣ και όχι σε μία άτυπη ανταλλαγή απόψεων στο γραφείο του διευθύνοντος ή στην καφετέρια του μεγάρου, χωρίς να καταγράφονται οι απόψεις κανενός. Αυτό και μόνο υποδηλώνει πόση σημασία θα δώσει ο Β.Κ στα όσα θα του πούμε σήμερα εδώ.

Θα σας πω τώρα μια σύντομη, αλλά διδακτική ιστορία.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, μόλις είχαμε διοριστεί και φτάσει όλοι εδώ στο Ραδιομέγαρο. Το τότε Προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ ζήτησε συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας μαζί μου. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Μετά το τέλος της και ενώ υπήρχαν ακόμη αρκετοί μέσα στο γραφείο μου, όπου έγινε η συνάντηση, ο Π.Καλφαγιάννης, με το γνωστό αχαρακτήριστο ύφος, μου είπε : «Λοιπόν, διώξε αμέσως όλους αυτούς τους …(είπε ονόματα και χαρακτηρισμούς) και βάλε διευθυντή Ραδιοφωνίας τον…»! Φυσικά του έδειξα την πόρτα εξόδου την οποία και δεν άνοιξε ξανά. Ένα χρόνο μετά, ήρθε η ώρα να διορίσει ο Π.Καλφαγιάννης τον εκλεκτό της καρδιάς του στην Ραδιοφωνία της ΕΡΤ, μέσω ενός αδύναμου και χειραγωγούμενου διευθύνοντος και σωρείας παράτυπων ή και παράνομων διαδικασιών. Ο εκλεκτός αυτός δεν έχει ούτε τα μισά τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα έναντι άλλων ανθρώπων της Δημόσιας Ραδιοφωνίας, έχει όμως το βασικό προσόν να είναι πιστός στο «αφεντικό».

Αυτή είναι η άποψη τους περί αξιολόγησης, περί ενίσχυσης της Ραδιοφωνίας και γενικότερα περί ενίσχυσης της ΕΡΤ. Όλα τα άλλα είναι παχιά λόγια, για να τροφοδοτούνται οι διάφορες παρακμιακές, αργυρώνητες και ψευδεπίγραφες ιστοσελίδες που τους στηρίζουν.

Τέλος να διευκρινίσω ότι δεν έχω τίποτε εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου των Ραδιοφώνων της ΕΡΤ, ούτε κατά εκείνων που θα προταθούν από τον ..προσωρινό γενικό διευθυντή. Ίσως μάλιστα να τους αδικεί η επιλογή μέσω μίας τόσο ντροπιαστικής διαδικασίας, την οποία εννοείται ότι δεν θα νομιμοποιήσω, υποβάλλοντας προτάσεις κλπ. Επίσης, καλώ τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, πλην διευθύνοντος, να σκεφτούν τις ευθύνες και την υστεροφημία τους. Δεν θα παραμείνουμε για πολύ καιρό ακόμη στην ΕΡΤ και σωστά, κατά τη γνώμη μου».

Σήμερα, ακολούθησε η β’ «διαβούλευση», από την οποία απουσίαζαν ο Χ.Λεοντής και η Κ.Τσατσαρώνη,όπου ολοκληρώθηκε το δράμα.

Για να σας βοηθήσω να σχηματίσετε όλη την εικόνα να προσθέσω μερικές διευκρινίσεις:

1. Το ονοματάκι του εκλεκτού του Π. Καλφαγιάννη από την μικρή διδακτική ιστορία που διηγήθηκα στα μέλη του ΔΣ είναι «Πάνος Χρυσοστόμου»
2. Κατά την α’ «διαβούλευση» ο Β. Κωστόπουλος ομολόγησε ότι ο άνθρωπος που του έδωσε διάφορα σημειώματα, τα οποία υπονόμευαν -τάχα -τις υποψηφιότητες των συναδέλφων του, ήταν ο…… Π. Χρυσοστόμου.
3. Κατά τη διάρκεια του ΔΣ εκλογής του ΒΚ στην θέση του προσωρινού Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας (30.8.2018), ο Πρόεδρος της ΕΡΤ εξέφρασε μερικές εξόχως κολακευτικές απόψεις για τη δημόσια ραδιοφωνία: «Τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ δεν ακούγονται, δεν έχουν πρόσωπο, ο καθένας παίζει ό,τι θέλει και (κυρίως) δεν παίζονται οι δικές μου μουσικές»!

Τόσο ξέρουν οι άνθρωποι τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ, τόσο τα εκτιμούν, τόσο σωστά προετοιμάζουν το μέλλον τους!

Υπενθυμίζω την δημόσια τοποθέτηση μου (Σεπτέμβριος 2018), που επιβεβαιώνεται τόσο σύντομα :

«Ο εκλεκτός του (Β.Κωστόπουλου) δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα, οπότε θα διοριστεί διά της πλαγίας».
«Με έωλες – στα όρια της παρατυπίας – διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών…η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, με ευθύνη των «διοικούντων».

Κατήγγειλε τους… καταγγέλλοντες ο Βασίλης Κωστόπουλος

Τα όσα είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ προκάλεσαν αίσθηση. Με το… «καλημέρα», ο κ. Κωστόπουλος κατήγγειλε όσους τον καταγγέλλουν για αποφάσεις εις βάρος της ΕΡΤ έναντι ιδιωτικών καναλιών. Είπε ακόμα, ότι η νέα διοίκηση δέχθηκε έναν ανηλεή πόλεμο, ότι αυτοί που αποχώρησαν από το ραδιομέγαρο συνεργάστηκαν με τη ΝΔ για να καταθέσει την επίκαιρη επερώτησή της που συζητήθηκε στην Ολομέλεια την προηγούμενη Δευτέρα και ότι τώρα πηγαίνουν στα δικαστήρια ως μάρτυρες ενώ δεν έχουν κανένα λόγο.

Χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Κωστόπουλος ανέφερε ότι την πρώτη ημέρα μετά την έγκριση του  διορισμού του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πηγαίνοντας στην ΕΡΤ «βρήκα το γραφείο μου κλειδωμένο και δεν βρισκόντουσαν τα κλειδιά…».

Κατήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς τον Διονύση Τσακνή λέγοντας ότι πηγαίνοντας στην ΕΡΤ βρήκε να συνεδριάζει μια επιτροπή υπό τον πρώην πρόεδρο της δημόσιας τηλεόρασης με θέμα τα δικαιώματα για την μετάδοση των αγώνων του Μουντιάλ. «Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι η επικρατούσα άποψη δεν ήταν η απόκτηση του δικαιωμάτων του πιο σημαντικού αθλητικού γεγονός του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αλλά ότι η ΕΡΤ αρκούνταν στη μετάδοση κάποιων μόνο αγώνων που θα τους παραχωρούσε το ιδιωτικό κανάλι από το οποίο θα κατοχυρώνονταν τα δικαιώματα από τη FIFA για την Ελλάδα.

Πηγή : newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων