Ελληνικό: 280 στρέμματα η έκταση που κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος – Ικανοποιημένοι οι αρχαιολόγοι

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδρίασε για περισσότερες από οκτώ ώρες για να αποφασίσει αν θα κυρήξει ή όχι ένα μέρος στο Ελληνικό ως αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκταση που κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος 280 στρεμμάτων, με τους αρχαιολόγους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για αυτή την εξέλιξη. Η έκταση αυτή είναι στον λόφο Χασάνι, κοντά στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτά τα στρέμματα βρίσκονται στον χώρο, όπου επρόκειτο να κατασκευαστούν το μεγάλο εμπορικό κέντρο (mall) και το καζίνο. Βέβαια, η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει περιορισμό δόμησης, αλλά – στην περίπτωση που γίνουν έργα- θα πρέπει να πραγματοποιηθούν παρουσία αρχαιολόγων.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, να αλλάξει ο σχεδιασμός για το Ελληνικό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι -έστω και με αυτά τα κωλύματα- η επένδυση στο Ελληνικό προχωρά κανονικά.

Η εμπλοκή με τις οικολογικές οργανώσεις

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα υπήρξε νέα εμπλοκή με οικολογικές οργανώσεις να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι οικολογικές οργανώσεις επικεντρώνονται στην μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης περιοχής (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Συνεργασία και στρέφονται κατά της συντονιστικής αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά.

Μάλιστα, ζήτησαν η αίτηση ακύρωσής της απόφασης να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλεια του ΣτΕ. Τα οικολογικά σωματεία υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).

Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει, μεταξύ των άλλων, τις δασικές εκτάσεις και κατ΄ επιταγή του οποίου προκύπτει η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη (κάτι που δεν έχει γίνει) και τη νομοθεσία (νόμοι 3889/2012, 4389/2016,κ.λπ.).

Επιπλέον, τονίζουν οτι είναι αντισυνταγματικές και παράνομες οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, καθώς χαρακτηρίζούν το μεγαλύτερο μέρος της επίμαχης έκτασης ως μη υπαγόμενο στην δασική νομοθεσία, ενώ στερούνται παντελώς νόμιμη αιτιολογίας.

Πηγή : newsit.gr