Εκπίπτει από αντιπρόεδρος της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης

Οι θέσεις των Αντιπροέδρων της Βουλής γίνονται δια ψηφοφορίας από το Σώμα αλλά για να έχει το προεδρείο της Βουλής αντιπροσωπευτικότητα, η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα ανάλογα με την δύναμή της εκλέγει και τον αντίστοιχο αριθμό που της αναλογεί σε Αντιπροέδρους.

Με την αλλαγή που γίνεται στο σχετικό άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής, και θεωρήθηκε επιβεβλημένη (μετά το περιστατικό το καλοκαίρι με τον Δημήτρη Καμμένο που διαγράφηκε από την ΚΟ των ΑΝΕΛ και δεν υπέβαλε την παραίτησή του από Αντιπρόεδρος της Βουλής που είχε εκλεγεί με αποτέλεσμα οι ΑΝΕΛ να μην εκπροσωπούνται στο προεδρείο) αποφασίστηκε να αλλάξει το άρθρο και να εξαρτά την θέση του Αντιπροέδρου με την σχέση που έχει αυτό το πρόσωπο με την κοινοβουλευτική ομάδα του.

Σε περίπτωση, αποχώρησης ή διαγραφής του τότε θα εκπίπτει αυτόματα από το αξίωμα και θα εκλέγεται άλλος προερχόμενος από την ίδια κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να διατηρείται η αντιπροσωπευτικότητα του Σώματος στο προεδρείο.

Η αλλαγή αυτή, που δεν έγινε για την περίπτωση της διάλυσης μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, όμως μοιραία συμπαρασύρει αναγκαστικά στην έκπτωση του αξιώματος τον Σπύρο Λυκούδη καθώς δεν υφίσταται πλέον η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Ο Σπύρος Λυκούδης, πάντως, θα πρέπει  να υπενθυμίσουμε, ότι αμέσως μετά την διάλυση του Ποταμιού, είχε ο ίδιος ζητήσει να απαλλαγή των καθηκόντων του και είχε υποβάλλει δύο φορές την παραίτησή του αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτή.

Η αλλαγή του ΚτΒ μπορεί βέβαια έτσι όπως είναι διατυπωμένη να μην αναφέρει και πάλι ρητά την περίπτωση απώλειας της έδρας του Αντιπροέδρου λόγω διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας από την οποία προέρχεται όμως αυτή την «συνάρτηση» την εννοεί ως ουσιαστικό στοιχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής του Κανονισμού, κατά την συζήτηση που έγινε, διατυπώθηκαν απόψεις ότι αυτή η αλλαγή, όπως και άλλες, θα ήταν καλύτερα να ισχύσουν από τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Πηγή : newsit.gr