Δράμα χωρίς τέλος στη Ρωσία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων

Μπορεί στη Ρωσία να έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός αλλά η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα συνεχίζεται χωρίς τέλος. Και για ακόμη ένα 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων.

Το προηγούμενο 24ωρο, η Ρωσία κατέγραψε νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων, καθώς δεν έχει επιβληθεί γενικό lockdown παρά το δεύτερο κύμα που πλήττει τη χώρα.

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν 635 θανάτους και 29.935 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες. Συνολικά τα κρούσματα στη Ρωσία είναι 2,96 εκατομμύρια και οι θάνατοι 53.096.

Η πρωτεύουσα Μόσχα, που παραμένει η κύρια εστία της επιδημίας, κατέγραψε από την πλευρά της ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων (8.203).

Τέταρτη πιο πληγείσα χώρα στον κόσμο, η Ρωσία καταγράφει πλέον κάθε εβδομάδα νέα ρεκόρ, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις πιο φτωχές και συχνά υποστελεχωμένες περιοχές.

Όμως τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύουν οι ρωσικές αρχές δείχνουν μικρότερη θνητότητα απ’ ό,τι στη Δυτική Ευρώπη ή στις ΗΠΑ γεγονός για το οποίο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει υπερήφανος εδώ και μήνες.

Έτσι, την περασμένη Πέμπτη, εκτίμησε στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, πως η Ρωσία διαχειρίστηκε «καλύτερα» την πανδημία απ’ ό,τι οι αρχές στη Δύση.

Οι ρωσικές αρχές καταμετρούν στους θανάτους μόνον εκείνους όπου η κύρια αιτία ήταν η COVID-19 αφού κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί από τη νεκροψία.

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία Rosstat κατέγραψε από την πλευρά της τον Οκτώβριο του 2020 σχεδόν 50.000 επιπλέον θανάτους σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019. Από τον Μάρτιο έως τα τέλη Οκτωβρίου η υπερβάλλουσα θνητότητα ανέρχεται σε περίπου 165.000 θανάτους σε σχέση με το περασμένο έτος, προαναγγέλλοντας έναν πολύ πιο βαρύ απολογισμό από αυτόν που παραδέχονται οι αρχές.

Η κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι τώρα την επιβολή ενός νέου γενικού lockdown προκειμένου να παραμείνει η οικονομία σε λειτουργία και υπολογίζει στον μαζικό εμβολιασμό του ρωσικού πληθυσμού χάρη στο εμβόλιο που ανέπτυξε η Μόσχα, το Sputnik V.

www.newsit.gr