Δολοφονία Κένεντι: Οι φόβοι των Σοβιετικών και η προειδοποίηση για Μέριλιν Μονρόε

Από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει πως η Σοβιετική Ένωση φοβόταν μην κατηγορηθεί για τον «νευρωτικό μανιακό» Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και τη δολοφονία Κένεντι. Το πλήθος των φακέλων δημοσιεύτηκε στο site των Εθνικών Αρχείων το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο υπέκυψε στις πιέσεις και κρατήθηκαν μυστικά τουλάχιστον 300 «ευαίσθητα» έγγραφα.

Σε έγγραφο του FBI με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 1963 από τον J Edgar Hoover αποκαλύπεται ότι έμαθαν για την αντίδραση της Σοβιετικής Ένωσης στη δολοφονία Κένεντι. Αλλά και τι γνώριζαν οι πράκτορες για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Οι Σοβιετικοί ήταν εξίσου εμμονικοί με τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία Κένεντι. Όπως ακριβώς και ο υπόλοιπος κόσμος.

«Αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης πίστευαν ότι υπήρξε κάποια καλά οργανωμένη συνωμοσία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για κάνουν πραξικόπημα». Από τα αρχεία προκύπτουν επίσης περίπλοκα σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο. Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ είχε ταξιδέψει στο Μεξικό για να συναντήσει επικεφαλής της KGB.

Αποκαλύπτεται πως δημοσιογράφος της Cambridge News είχε δεχτεί ανώνυμο τηλεφώνημα. Τον συμβούλευαν να επικοινωνήσει με την Αμερικανική Πρεσβεία στο Λονδίνο για «μεγάλα νέα» και το έκλεισε. 25 λεπτά αργότερα δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι. Σε άλλο έγγραφο γίνεται αναφορά πως ο αστυνομικός J D Tippit από το Ντάλας ήταν ο πραγματικός δολοφόνος του Κένεντι.

Είχε σταλεί μήνυμα στον Ρόμπερτ Κένεντι και τον επικεφαλής του FBI με προειδοποίηση για βιβλίο που ανέλυε τη σχέση του με την ηθοποιό Μέριλιν Μονρόε. Πηγή του FBI εκτιμούσε ότι η δολοφονία Κένεντι δεν ήταν έργο ενός ανθρώπου. Πίστευε ότι ήταν μια προσεκτικά σχεδιασμένη καμπάνια στην οποία έπαιξαν ρόλο πολλοί άνθρωποι. Ανέφερε ότι οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι φοβούνταν πως «χωρίς ηγεσία κάποιοι ανεύθυνοι στρατηγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα μπορούσαν να επιτεθούν στη Σοβιετική Ένωση».

Αυτό οδήγησε στη σκέψη των Σοβιετικών αξιωματούχων πως μόνο μανιακοί θα πίστευαν ότι οι «αριστερές» δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα δολοφονούσαν τον πρόεδρο Κένεντι. Οι Σοβιετικοί φοβούνταν πως ένας πανικοβλημένος στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα στρεφόταν εναντίον τους. Αυτό ήταν που τους ώθησε να θέλουν να μάθουν περισσότερα για το ποιος ήταν ο Lyndon B. Johnson.

O Johnson ορκίστηκε στο Air Force One έχοντας στο πλευρό του τη χήρα του Τζον Κένεντι. Ήταν λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η Τζάκι Κένεντι είχε αρνηθεί να αλλάξει το αιματοβαμμένο σύνολο Chanel που φορούσε. Οι Σοβιετικοί εκτιμούσαν πως ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν ένας «νευρωτικός μανιακός» που ήταν άπιστος στη χώρα του και οποιονδήποτε άλλο. «Σημείωσαν ότι ο Όσβαλντ δεν ανήκε ποτέ σε καμία οργάνωση στη Σοβιετική Ένωση και δεν του δόθηκε ποτέ σοβιετική υπηκοότητα».

Ένας Σοβιετικός ηγέτης, ο συνταγματάρχης Boris Ivanov και επικεφαλής της KGB οργάνωσε συνάντηση με το προσωπικό στις 25 Νοεμβρίου 1963. Σύμφωνα με τα έγγραφα είπε σε όσους ήταν παρών πως η δολοφονία Κένεντι «δημιούργησε πρόβλημα στην KGB. Τόνισε πως ήταν απαραίτητο όλοι οι εργαζόμενοι της KGB να καταβάλουν προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος».

Πηγή του FBI ανέφερε πως ο Ivanov πίστευε ότι η δολοφονία του Αμερικανού προέδρου «είχε σχεδιαστεί από οργανωμένη ομάδα. Και πως δεν ήταν πράξη ενός δολοφόνου». Ο Ivanov δήλωνε επίσης ότι ήταν δουλειά της KGB να «καταλάβει ποιες πιθανές ομάδες μπορεί να δούλεψαν παρασκηνιακά για να οργανώσουν τη δολοφονία του προέδρου».

Πηγή : newsit.gr