Διπλωματικό πόκερ Ελλάδας – Τουρκίας: Πόσο πιθανή είναι μια επαφή Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σε κανονικές συνθήκες, σήμερα στις Βρυξέλλες θα διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο. Ο κορονοϊός, ωστόσο, «έσπρωξε» πίσω κατά μία εβδομάδα τη συνάντηση των ηγετών, με αποτέλεσμα πρακτικά ν’ αυξάνεται ο διαθέσιμος χρόνος των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας.

Όλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει την εβδομάδα μετά τις 4-5 Οκτωβρίου (σ.σ.: η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 του μήνα). Η προοπτική, ωστόσο, των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων φαίνεται πως απομακρύνει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είπε πως από τη στιγμή που έχουν δρομολογηθεί οι διερευνητικές επαφές, τότε δε συντρέχει λόγος επιβολής κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Αθήνα, βέβαια, εμμένει στη θέση της πως οι κυρώσεις θα πρέπει τουλάχιστον ν’ αποτυπωθούν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να λειτουργεί αυτή ως απειλή για την άμεση εφαρμογή τους ανά πάσα στιγμή κατά την οποία η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις. Μάλιστα, όπως τονίζεται από το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, διαψεύδοντας έτσι ενδεχόμενο «ρήγμα» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, καθώς η κυπριακή πλευρά είναι πιο σκληρή και δεν υποχωρεί από το αίτημα για άμεση εφαρμογή των κυρώσεων, επικαλούμενη τετελεσμένη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από τα ερευνητικά πλοία της Τουρκίας που παραμένουν στην ΑΟΖ της.

Θα τα πούν Μητσοτάκης – Ερντογάν;

Για το αν θα υπάρξει απευθείας επαφή Μητσοτάκη – Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής κι από την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, από την κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους και αντίστοιχα έχουν χαμηλές προσδοκίες. Το ενδεχόμενο, βέβαια, ουδόλως αποκλείεται, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε στην ΕΡΤ πως «όλα είναι στο τραπέζι», ενώ ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει το τελευταίο διάστημα πως μια συνάντηση ή επαφή του με τον Τούρκο πρόεδρο δεν θα έπρεπε να συνιστά είδηση. Όμως, όπως πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, για να υπάρξει επικοινωνία των δύο ηγετών, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα προετοιμασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη.

www.newsit.gr