Διερευνητικές: Οι κινήσεις – κλειδιά της Τουρκίας που μαρτυρούν την καλή αρχή

Στην Αθήνα η επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών. Το tweet του Καλίν και η…. επιφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση που για μήνες προσπαθούσε να οριστεί με ευρωπαϊκές και αμερικανικές παρεμβάσεις, είναι, πλέον, γεγονός. Στις 11 το πρωί της 25ης Ιανουαρίου, αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, κάνοντας έτσι την αρχή για να πέσουν οι τόνοι.

Μάλιστα, δύο κινήσεις “κλειδιά” της Τουρκίας, μαρτυρούν την… καλή της διάθεση απέναντι στη χώρα μας, αλλά και το γεγονός ότι αυτή τη φορά αντιμετωπίζει διαφορετικά τις διερευνητικές επαφές.

Η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στο Ντολμά Μπαχτσέ, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

Μία ακόμα κίνηση, ακόμα πιο σημαντική, ήταν η παρουσία του Ιμπραχίμ Καλίν στην τουρκική αντιπροσωπεία, κάτι που εξέπληξε τους πάντες. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας έδωσε επιπλέον βαρύτητα στη σημερινή συνάντηση, καθώς είναι τα… μάτια και τα αυτιά του Ερντογάν.

“Ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, άρχισαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι δυνατό να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτά στο Αιγαίο. Η ειρήνη και η σταθερότητα είναι προς όφελος όλων”, ανέφερε ο ίδιος, σε ανάρτηση του στο Twitter, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, που διήρκησε τεσσεράμισι ώρες.

www.newsit.gr