Δείκτης θετικότητας: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 54 ημερών κι όμως αυστηρότερα lockdown

Κι ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώνεται καθημερινά, τα μέτρα… σκληραίνουν. Πώς εξηγείται αυτή η αντίστροφη πορεία και τι πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε επιτέλους «ανάσα». Όλα τα νέα μέτρα του lockdown… Μαρτίου που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς για την δυτική Αττική.

Παράδοξο. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει ακριβώς τα όσα συμβαίνουν αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας και την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στην χώρα.

Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν τα φετινά Χριστούγεννα κι ο δείκτης θετικότητας πέφτει καθημερινά, ωστόσο αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αντί για την… χαλάρωση των μέτρων που όλοι περιμέναμε, η κυβέρνηση να “σφίγγει” το ζωνάρι του lockdown!

Ποιο είναι λοιπόν το παράδοξο; Ότι ενώ ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε χαμηλό 54 ημερών (!) τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο ήταν ξανά αποκαρδιωτικά: 1.155 νέα κρούσματα, 78 νεκροί και 542 διασωληνωμένοι.

Η εικόνα καλυτερεύει αλλά πολύ αργά. Μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας, καθώς τα κρούσματα είναι -ακόμα- σταθερά τετραψήφια, οι νεκροί δεκάδες και οι διασωληνωμένοι μειώνονται κυριολεκτικά κατά μόλις λίγοι την ημέρα.

Το “καράβι” των γιορτών έχει ήδη… σαλπάρει και με την εικόνα που υπάρχει καθημερινά, η ρεαλιστική προσέγγιση είναι πως και από τον νέο χρόνο θα πάμε με lockdown και μέτρα.

lockdown δείκτης θετικότητας

Ο δείκτης θετικότητας που “πέφτει” συνεχώς και η μεγάλη ελπίδα

Όπως προαναφέραμε, πάντως, το μοναδικό θετικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ο δείκτης θετικότητας, καθώς το 3,4% της Πέμπτης, 17.12.2020, είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά το 2,86% της 24ης Οκτωβρίου του 2020. Έκτοτε, ο δείκτης αυτός, ο οποίος και αποτελεί το απόλυτο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι ειδικοί εισηγούνται τα όποια μέτρα, έχει παρουσιάσει πολλά “σκαμπανεβάσματα”, όμως πρώτη φορά σήμερα έπεσε τόσο χαμηλά.

Σημειώνουμε εδώ πως το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής είναι το 4% όμως ακόμα… έχουμε δρόμο. Κι αυτό διότι οι ειδικοί λένε πως για να πούμε με μια ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4-5 μέρες κάτω του 4%.

Ίσως όμως είμαστε στα μέσα αυτής της διαδρομής. Κι αυτό διότι η Πέμπτη, 17.12.2020, ήταν η δέκατη συνεχόμενη μέρα που ο δείκτης θετικότητας δεν ξεπέρασε το 5,5% αλλά και η τρίτη συνεχόμενη που κινήθηκε στο “πράσινο” όριο του 4% και κάτω.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη, 08.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,6%.

Την Τετάρτη, 09.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,5%.

Την Πέμπτη, 10.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,7%.

Την Παρασκευή, 11.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,2%.

Το Σάββατο, 12.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 3,8% (σ.σ. η πρώτη μέρα μετά από καιρό που ο δείκτης έγινε… πράσινος).

Την Κυριακή, 13.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,3%.

Την Δευτέρα, 14.12.2020, όπως προαναφέραμε, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,3%.

Την Τρίτη 15.12.202 ο δείκτης θετικότητας έγινε και πάλι πράσινος με 3,7%.

Την Τετάρτη 16.12.202 ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε στο 3,5%.

Και την Πέμπτη, 17.12.2020, ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε εκ νέου στο 3,4%.

lockdown

Παρόλα αυτά, όπως προαναφέραμε, η κατάσταση είναι ακόμα οριακή κι έτσι η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα -σκληρό lockdown εποχής Μαρτίου για να ακριβολογούμε- για περιοχές της δυτικής Αττικής.

Κορονοϊός: Ασπρόπυργος, Ελευσίνα και Μάνδρα σε αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας

Ήδη από την Τετάρτη, 16.12.2020, ο Βασίλης Κικίλιας στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό άφησε… ορθάνοιχτο παράθυρο για νέα μέτρα στις “κόκκινες” περιοχές της δυτικής Αττικής και το απόγευμα της Πέμπτης, 17.12.2020, ο Νίκος Χαρδαλιάς το… επισημοποίησε καθώς ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα και η Μάνδρα δεινοπαθούν από τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα κορονοϊός.

Εφόσον, λοιπόν, ο κορονοϊός κάνει… πάρτυ στις περιοχές αυτές, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας, αποφασίζεται:

Πρώτον, η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο (σ.σ. οι οποίοι θα μετακινούνται μόνο με άδεια του εργοδότη).

Δεύτερον, αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου (ακόμα και το click away), των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

Τρίτον, αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εκτός των εξόδιων ακολουθιών (κι αυτές με όχι πάνω από 10 άτομα) αλλά και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

Τέταρτον, αποφασίζεται η μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση rapid test και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και κάτω Φούσα, Γκοριτσά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

Πέμπτον, αποφασίζεται η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της ΓΓΠΠ, και των Ενόπλεων Δυνάμεων. Ενθαρρύνουμε και συστήνουμε στις επιχειρήσεις ελέγχους προσωπικού με ίδια μέσα, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10 δηλαδή ο έλεγχος την πρώτη, την πέμπτη και την δέκατη μέρα.

Έκτον, αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.

Έβδομον, αποφασίζεται η μαζική διανομή προστατευτικών μασκών, με μέριμνα της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όγδοον, αποφασίζεται η απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτό το σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

Ένατον, αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση rapid test σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

Επίσης αποφασίζουμε εκστρατείες ενημέρωσης στις περιοχές αυτές. Τέλος, αποφασίζεται η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Τα μέτρα θα ισχύουν από την Παρασκευή, 18.12.2020, στις 06.00 το πρωί και για επτά μέρες. Στην συνέχεια η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και θα αποφασιστεί είτε η συνέχιση, είτε η άρση των συγκεκριμένων μέτρων.

www.newsit.gr