Γιώργος Μπαλταδώρος: Τα τελευταία δραματικά λεπτά πριν την πτώση του Mirage 2000 – 5

Μια τραγωδία που συνέβη μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Ίσως και σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ήταν τα μοιραία δευτερόλεπτα για το Mirage 2000 – 5, στο πιλοτήριο του οποίου βρισκόταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος, ένας εμπειρότατος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρωί 12ης Απριλίου 2018. Ήταν η τελευταία μέρα του Γιώργου Μπαλταδώρου στη Σκύρο. Μια εβδομάδα είχε περάσει εκεί, στο πλαίσιο της επιφυλακής. Μετά, θα επέστρεφε στη βάση του, στην Τανάγρα. Θα επέστρεφε στην οικογένειά του, στη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά, ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι. Είχε περάσει μακριά τους τις ημέρες του Πάσχα. Η μοίρα του έπαιξε το δικό της παιχνίδι όμως. Και ο 34χρονος πιλότος πέρασε πια στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας. Γιώργος Μπαλταδώρος Mirage πτώση

Τα αναπάντητα ερωτήματα πολλά. Τα σενάρια για το τι προκάλεσε την πτώση του Mirage 2000 – 5 και το θάνατο του 34χρονου «ιπτάμενου», συγκεκριμένα. Το επικρατέστερο είναι η παραίσθηση του πιλότου. Το λεγόμενο vertigo. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τη μοιραία πτώση 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Όμως έμπειροι πιλότοι εκτιμούν ότι τα σενάρια είναι τρία, με επικρατέστερο εκείνο της απώλειας προσανατολισμού του πιλότου λόγω παραίσθησης. Ο 34χρονος σμηναγός, εμπειρότατος κυβερνήτης όπως λένε όσοι τον γνώριζαν, δεν ανέφερε καμία μηχανική βλάβη.

Ο δεύτερος πιλότος τον είδε να πέφτει

Μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο, από τη Σκύρο είχε απογειωθεί ακόμη ένα Mirage. Ο άτυχος σμηναγός ήταν ο αρχηγός του σχηματισμού που ενημερώθηκε πως τουρκικά F-16 είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών και «σηκώθηκαν» για να τα αναχαιτίσουν. Ο δεύτερος πιλότος, την ώρα της καθόδου των δυο Mirage κατά την επιστροφή τους στο αεροδρόμιο της Σκύρου, εν μέσω νέφωσης, «απαγκιστρώθηκε». Έκανε δηλαδή άνοδο και τότε είδε το αεροσκάφος του Γιώργου Μπαλταδώρου να πέφτει στη θάλασσα.

Πηγή εικόνας: Εφημερίδα Καθημερινή

Ήταν 12.15 όταν ο κυβερνήτης του δεύτερου Mirage 2000 – 5 ειδοποίησε ότι είδε το αεροσκάφος του Γιώργου Μπαλταδώρου να «βουτάει» απότομα, 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Εξαιτίας της πολύ κοντινής, παράλληλης πτήσης των δυο μαχητικών σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κυβερνήτης του δεύτερου Mirage έκανε τεράστια προσπάθεια για να μην παρασυρθεί. Ο κυβερνήτης του δεύτερου αεροσκάφους σε ένα ζεύγος ακολουθεί τον «1» (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος). Γι’ αυτό απαιτούνται ταχύτατοι χειρισμοί ώστε το δεύτερο μαχητικό να επανέλθει σε αυτόνομη πορεία. Το δεύτερο Mirage σταθεροποιήθηκε μόλις 100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, αναφέρει η Καθημερινή.

Πηγή : newsit.gr