Γερμανία: Παράταση «ζωής» για τη Μέρκελ με συμφωνία για κέντρα τράνζιτ

Μέρκελ και Ζεεχόφερ (με την παρέμβαση και του πάντα ισχυρού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) κατάφεραν να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό. Έναν «καλό συμβιβασμό», όπως τον χαρακτήρισε η ίδια η καγκελάριο της Γερμανίας. Χρειάστηκε (και πάλι σύμφωνα με τα λόγια της Μέρκελ) μια «σκληρή πάλη» και «δύσκολες μέρες».

Ήταν περίπου 23:30 το βράδυ (ώρα Γερμανίας). Η Μέρκελ, με το έντονο μπλε σακάκι της, εμφανίστηκε να κάνει δηλώσεις. Να πει τι συμφώνησε με τον κυβερνητικό της εταίρο, επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ. Να εξηγήσει πως η κυβέρνησή της πήρε παράταση ζωής. Για πόσο, όμως, άγνωστο.

Φωτογραφία Reuters

Η Μέρκελ δεν μπορούσε να κρύψει την κούρασή της. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις εικόνες της που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων. Είναι η πολλοστή φορά που η καγκελάριος μοιάζει τόσο κουρασμένη. Ίσως και απογοητευμένη.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Ακόμη και στα λίγα καρέ όπου εμφανίζεται χαμογελαστή, κι εκεί το χαμόγελό της είναι συγκρατημένο.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Και υπάρχει και μια εικόνα που δίνει την αίσθηση πως ίσως έχει αποτυπώσει όλη την ουσία των όσων συμβαίνουν στη Γερμανία από την ημέρα των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σε ένα πόντιουμ, η Μέρκελ κάνει δηλώσεις. Δίπλα της ένα άλλο, άδειο. Η καγκελάριος, είναι μόνη.

Φωτογραφία Reuters

Ίσως η εικόνα να της να πηγάζει από το γεγονός πως και η ίδια ξέρει ότι η συμφωνία με τον Ζεεχόφερ δεν είναι καλός συμβιβασμός. Είναι απλά ένας συμβιβασμός για να την κρατήσει στην εξουσία. Σε βάρος άλλων. Οι αντιδράσεις είναι ήδη ηχηρές. Και μια νέα κρίση, δεν αποκλείεται…

Η συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για έναν «καλό συμβιβασμό». Αν έλεγε το αντίθετο θα ήταν είδηση. Μέρκελ και Ζεεχόφερ συμφώνησαν στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα. Έτσι, πείστηκε ο πρόεδρος του CSU να παραμείνει υπουργός και να μην παραιτηθεί.

Στα κέντρα τράνζιτ, θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

Αυτό που συζητείται αφορά στην δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους. Θα είναι δηλαδή κλειστά κέντρα κράτησης…

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται». Η Μέρκελ,πάντως φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή π.χ. προς την Ιταλία.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ – Φωτογραφία Reuters

Οι αντιδράσεις για την… τράνζιτ Γερμανία

«Γενικά θετικό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν στην πολιτική για το άσυλο η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν.

«Φύγαμε από την ψυχολογία και επιστρέψαμε στην ουσία, η οποία μας είχε λείψει», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής στην Καγκελαρία, η οποία συνέρχεται εκ νέου απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Πηγή : newsit.gr