Βενεζουέλα: Τραγωδία σε κέντρο κράτησης – Ξέσπασε φωτιά μετά από απόπειρα απόδρασης

Μεγάλη Πέμπτη για τους καθολικούς σήμερα και η Βενεζουέλα θρηνεί για το θάνατο 68 ανθρώπων μετά την εξέγερση, την απόπειρα απόδρασης και τη φωτιά που ξέσπασε στα κρατητήρια αστυνομικού τμήματος στην πόλη Βαλένσια, στην πολιτεία Καραμπόμπο.

Ο απολογισμός των 68 νεκρών (66 άνδρες και δυο γυναίκες) είναι αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ μέσω Twitter. Λίγες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής. Δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να είναι μεγαλύτερος. 

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Παράθυρο στην Ελευθερία», η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων, η φωτιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια εξέγερσης δεκάδων κρατουμένων μετά από μια απόπειρα απόδραση.

Ο Κάρλος Νιέτο, διευθυντής της οργάνωσης, μίλησε για ακόμη και 78 νεκρούς. «Άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι πέθαναν από ασφυξία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Η τραγωδία άρχισε να εκτυλίσσεται νωρίς το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια απόπειρας απόδρασης. Έγκλειστοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα κι απέσπασαν το όπλο ενός φύλακα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν «δύο γυναίκες που επισκέπτονταν κρατούμενους», διευκρίνισε ο Νιέτο. Τόνισε μάλιστα ότι οι πληροφορίες του δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές. 

Οργή από τους συγγενείς

Οι αρχές ανακοίνωσαν τον τραγικό απολογισμό πολλές ώρες μετά τα τραγικά γεγονότα. Εκατοντάδες συγγενείς των κρατούμενων συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή και μάλιστα δεν έλειψε η ένταση με τους πάνοπλους αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. 

«Θέλουμε Δικαιοσύνη» είπε η Μαρία Χοσέ Ροντόν, συγγενείς ενός από τους κρατουμένους. Οι συγγενείς καταγγέλουν πως οι αρχές δεν τους ενημερώνουν για το τι ακριβώς συνέβη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κρατητήριο στο αστυνομικό τμήμα της Βαλένσια είχε χωρητικότητα έως 60 άτομα. Αλλά όπως συμβαίνει και σε άλλες φυλακές της Βενεζουέλας, εκεί κρατούνταν πολλοί περισσότεροι.

Βενεζουέλα: Βάλαμε τέσσερις εισαγγελείς να ερευνήσουν

«Μπροστά στα φρικιαστικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της Πολιτείας Καραμπόμπο, όπου μια πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή σε 68 ανθρώπους, ορίσαμε τέσσερις εισαγγελείς (…) για να εξακριβώσουν τι συνέβη», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας σε ανάρτησή του.

Πηγή : newsit.gr