Ανεβαίνει ο λογαριασμός για την στήριξη της οικονομίας – Μέτρα τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο

Μαραθώνιος αποδεικνύεται η πανδημία για το υπουργείο Οικονομικών, αφού θα πρέπει να στηρίζει διαρκώς, αλλά με μέτρο την πραγματική οικονομία, για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση.

Το πλέον δύσκολο είναι να μπορέσει να προβλέψει κανείς την διάρκειά της. Στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή την προσεχή Παρασκευή θα έχει δύο σημαντικές παραδοχές: ότι η άρση του lockdown δεν θα γίνει πριν τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα τα προγράμματα στήριξης θα συνεχίσουν να τρέχουν, ανάλογα με το ρυθμό έντασης των εξελίξεων και της πανδημίας μέχρι και τον Απρίλιο.

Είναι σίγουρο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εμπλουτίζει το πακέτο στήριξης και από νέες παρεμβάσεις. Ένας είναι ο μοναδικός στόχος: να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι την ημέρα που το εμβόλιο θα έχει ξεκινήσει να χορηγείται στους πολίτες του πλανήτη.

Το ύψος του διαθέσιμου ποσού που θα πέσει στην συνολική οικονομία ίσως υπερβεί και τα 30 δις και θα αφορά το σύνολο των παρεμβάσεων. Το θετικό στοιχείο είναι ότι η χώρα μπορεί να έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση στις αγορές για φθηνό χρήμα. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων, αφού η υπέρμετρη αύξηση του χρέους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον και βέβαια μετά την λήξη του συναγερμού. Σε όλα αυτά θα πρέπει βέβαια να προστεθούν και τα κοινοτικά κονδύλια. Από σήμερα θα είναι διαθέσιμα 2 δις από το πρόγραμμα SURE, ενώ ακόμη είναι άγνωστο πότε και πως θα φτάσουν στην χώρα τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης. Και βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα πρόσβασης σε χρήματα του ESM, μέσω δανεισμού, αλλά για την ώρα η Ελλάδα έχει επιλέξει να μην κάνει χρήση για πολλούς λόγους.

Οικονομολόγοι σημειώνουν ότι για τα επόμενα χρόνια το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει κατάχρηση, ώστε να μην βρεθεί η χώρα από την μία στιγμή στην άλλη σε δυσχερή θέση.

Προϋπολογισμός

Την Παρασκευή πάει στην Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που είχε σταλεί στην Κομισιόν στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η ύφεση για το 2020 ανεβαίνει στα επίπεδα του 10,5%, έναντι 8,2% που ήταν η εκτίμηση τον Οκτώβριο. Μειωμένη και μάλιστα σημαντικά θα είναι και η πρόβλεψη για το 202. Από 7,5% πριν 1,5 μήνα, θα προσγειωθεί λίγο πάνω από το 4,5%.

Η καθυστέρηση στην έλευση της ανάπτυξης, χρονικά πλέον τοποθετείται προς το τέλος του 2ου τριμήνου του 2021, αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να ανεβάζει αρκετά τον πήχη για το ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την στήριξη στην πραγματική οικονομία και αυτό φαίνεται και από την πρόβλεψη για το πρωτογενές έλλειμμα. Έτσι ενώ στο προσχέδιο ήταν μόλις στο 1% του ΑΕΠ, τώρα θα εκτοξευθεί ίσως και πάνω από το 4%, κάτι που σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς περί τα 7 δις ευρώ.