Ανείπωτη τραγωδία από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο στη Ρωσία – Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Μια μέρα εθνικού πένθους για τη Ρωσία. Έτσι θα περάσει στην ιστορία της χώρας η 25η Μαρτίου 2018. Η μέρα που εμπορικό κέντρο στην πόλη Κεμέροβο της Σιβηρίας τυλίχθηκε στις φλόγες και παρέσυρε στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά που τη μοιραία ώρα ήταν είτε στο σινεμά είτε σε κάποιον από τους παιδότοπους του εμπορικού.

Ο αριθμός των νεκρών συνεχώς ανεβαίνει. Ο τελευταίος απολογισμός του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών κάνει λόγο για 53 νεκρούς, ανάμεσά τους τουλάχιστον 11 παιδιά. Οι τραυματίες δεκάδες, όπως και οι αγνοούμενοι. 16 άνθρωποι αγνοούνται μέχρι στιγμής. Ανάμεσα σε αυτούς, πολλά παιδιά. Οι αρχές στη Ρωσία δεν είναι αισιόδοξες πως μετά από τόσες ώρες υπάρχουν ακόμα ελπίδες να βρουν ζωντανούς μέσα στο εμπορικό κέντρο. 

48 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Οι 12 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία δεν σταμάτησαν λεπτό τις έρευνες. Η φωτιά που βυθίζει στο πένθος τη Ρωσία ξέσπασε την Κυριακή (25.03.2018). Τα αίτια δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Άλλοι λένε ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν παιδότοπο, όταν τραμπολίνο πήρε φωτιά γιατί ένα παιδί έπαιζε με αναπτήρα. Άλλοι λένε ότι αιτία της πυρκαγιάς ήταν ένα βραχυκύκλωμα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον τέταρτο όροφο και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Το εμπορικό κέντρο, που καλύπτει επιφάνεια 23.000 τετραγωνικών μέτρων, είχε εγκαινιαστεί το 2013. 

Χάος και πανικός από τη φωτιά

Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά ο διασώστες πρόλαβαν να απομακρύνουν με ασφάλεια περίπου 100 ανθρώπους από το εμπορικό κέντρο Ζίμναγια Βίσνια που στεγάζει κινηματογράφους, εστιατόρια, μια αίθουσα μπόουλινγκ, πάρκινγκ για 250 οχήματα, καθώς και πολλά καταστήματα.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται άνθρωποι να πηδούν από τα παράθυρα του κτιρίου, που είχε τυλιχθεί στους καπνούς και τις φλόγες, για να γλιτώσουν.

Δείτε σοκαριστικές εικόνες

Σε άλλο video, στο instagram, φαίνονται άνδρες που προσπαθούν να σπάσουν μια πόρτα, πιθανότατα κάποια που οδηγούσε σε έξοδο κινδύνου. Πυκνός καπνός έχει καλύψει το χώρο, φλόγες φαίνονται στο βάθος. Σύμφωνα με το RT πάντως, δεν ήταν δυνατή η επιβεβαίωση της αυθεντικότητας του video.

Μάρτυρες που έζησαν τον τρόμο περιέγραψαν τον τρόμο και τον πανικό που επικράτησε όταν ξέσπασε η φωτιά. Πως ενώ οι φλόγες επεκτείνονταν σε όλο το εμπορικό κέντρο, πολλοί ανέφεραν ότι δεν χτύπησε συναγερμός ούτε και ειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα.

Πως ο κόσμος έπρεπε να βρει μόνος του το δρόμο για να φύγει από τον τελευταίο όροφο του εμπορικού, ο οποίος είχε ήδη γεμίσει καπνό! Εκατοντάδες άνθρωποι και τα παιδιά τους βρίσκονταν στο εμπορικό όταν ξέσπασε η φωτιά. Κάποιοι τα είχαν αφήσει στο σινεμά. Κάποιοι άλλοι στους παιδότοπους.

Χρειάστηκαν προσπάθειες 12 ωρών για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Μέρος της ταράτσας του έχει καταρρεύσει.

Η εκδρομή έγινε εφιάλτης

Υπάρχουν φόβοι πως ανάμεσα στα θύματα είναι και τα παιδιά μιας ολόκληρης τάξης του δημοτικού. Παιδιά που είχαν πάει εκδρομή στο εμπορικό κέντρο του Κεμέροβο. Πρόκειται για μαθητές δημοτικού σχολείου έξω από την πόλη. Επισκέπτονταν το Κεμέροβο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άσκησης. Τα συνόδευε μια δασκάλα για να δουν μια ταινία καρτούν.

Εκτιμάται ότι η δασκάλα άφησε τα παιδιά στο σινεμά για να κάνει μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο. Όμως μετά τη φωτιά, τα παιδιά εγκλωβίστηκαν στην αίθουσα.

Πηγή : newsit.gr