Αλλαγή σκυτάλης στην Deutsche Bank! Ο διάδοχος έρχεται με το… τσεκρούρι

Αυτό μεταφράζεται σε κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Deutsche Bank, αλλά και ενδεχόμενη αλλαγή του στρατηγικού προσανατολισμού του τραπεζικού κολοσσού. Αυτό εκτιμά σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Όπως εκτίμησε μιλώντας προς τηn Deutsche Welle o καθηγητής Τραπεζικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς: «Αυτό που χρειάζεται η Deutsche Bank είναι επιτέλους μια βιώσιμη στρατηγική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε πολλές αλλαγές στρατηγικής. Καμία από αυτές δεν απέφερε αποτέλεσμα. Ποτέ άλλωστε δεν περίμεναν μήπως και αποδώσει μια στρατηγική μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το κομμάτι η τράπεζα χρειάζεται έναν ήσυχο και σίγουρο καθοδηγητή».

Ποια μορφή όμως θα έπρεπε να έχει ο μελλοντικός στρατηγικός προσανατολισμός της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας;

«Στην παρούσα φάση η Deutsche Bank δεν έχει επιτυχία σε κανένα από τα πεδία δράσης της, ούτε στο τμήμα επενδύσεων ούτε και στις συναλλαγές με ιδιώτες και επιχειρήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να θέσει ορισμένες προτεραιότητες. Ο Ζέβινγκ αναμένεται να ενισχύσει το κομμάτι των συναλλαγών με ιδιώτες. Δεδομένου του ανταγωνισμού με τα ταμιευτήρια και τις συνεταιριστικές τράπεζες, αυτό δεν θα είναι εύκολο. Μακροπρόθεσμα όμως ίσως να είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος».

Deutsche Bank: «Δεν χρειαζόμαστε έναν εθνικό πρωταθλητή»

Ποιος είναι όμως ο ρόλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας στη Γερμανία σήμερα; Τι ρόλο παίζει και πρέπει να παίζει ευρύτερα ως η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα;

«Η Deutsche Bank δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπάρχουν άλλες τράπεζες, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν κάλλιστα τις μεγάλες επιχειρήσεις στη Γερμανία. Η Deutsche Bank δεν έχει πλέον το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε κάποτε. Το τραπεζικό επιχειρείν είναι σήμερα τόσο παγκοσμιοποιημένο που δεν χρειάζονται «εθνικοί πρωταθλητές»». Σημειώνεται ότι το 2020 η Deutsche Bank θα γιορτάσει τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της. Το αργότερα μέχρι τότε ο νέος επικεφαλής της θα πρέπει να παρουσιάσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα καθώς και το νέο ίματζ της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.

Ο 48χρονος Κρίστιαν Ζέβινγκ ξεκίνησε την καριέρα του στην μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ως μαθητευόμενος. Πήρε το απολυτήριο του τραπεζικού υπαλλήλου το 1991. Άρχισε αμέσως να εργάζεται κανονικά στην τράπεζα, σπουδάζοντας παράλληλα Οικονομία στην Τραπεζική Ακαδημία του Μπίλεφελντ και του Αμβούργου. Εδώ και 30 περίπου χρόνια η Deutsche Bank είναι η επαγγελματική του στέγη.

Πηγή : newsit.gr