Αλβανός ΥΠΕΞ: «Με την Ελλάδα δεν συζητάμε για αλλαγή συνόρων»

Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για αλλαγή των συνόρων, αλλά μια τεχνική διαδικασία για τη συντήρηση των πυραμίδων (συνοριακών σημείων) που υπάρχουν επί της μεθοριακής γραμμής.

Ερωτηθείς για το ρόλο του προέδρου Ιλίρ Μέτα για την υπογραφή συμφωνίας, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι ο πρόεδρος έχει δώσει την εξουσιοδότηση και ότι τον ογκώδη φάκελο (χιλίων σελίδων) μελετούν οι εμπειρογνώμονες.

Ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας δήλωσε ότι το αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δήλωσή του για την ΑΟΖ όπου ουσιαστικά αποκαλύπτει πως τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε σχέση με την παλαιότερη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δυο χώρες το 2009.

«Υπάρχει μια μεγάλη παραπληροφόρηση, ειδικά από το Δημοκρατικό Κόμμα. Μιλάνε για τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας, για ενδεχόμενες πετρελαϊκές περιοχές, για τη διαγραφή του θέματος των Τσάμηδων, είναι προφανές ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να διατηρηθεί αυτή η ένταση στις σχέσεις μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Έχουμε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την Ελλάδα, έχουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που μας λέει σαφώς τι δεν πρέπει να κάνουμε. Έχουμε συμμορφωθεί με αυτήν την απόφαση. Δεν πρέπει να τροφοδοτούμε την κοινή γνώμη με ψευδαισθήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει χάσει κανέναν πόλεμο μαζί μας, ούτε εμείς μαζί της», είπε.

Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία αλλαγής συνόρων, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έδωσε προθεσμίες. Ερωτηθείς για τη δήλωση του Χαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πρέπει να κλείσουν εντός δύο εβδομάδων, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή χρειάζεται χρόνο.

Δεν απέφυγε να δώσει και μια απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα που κάθε τόσο παρεμβαίνει στα ΜΜΕ.

«Ο μόνος που κάνει, σαν να μην καταλαβαίνει, είναι ο Μπερίσα, δεν πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων. Πρόκειται για διεθνείς πράξεις, είναι μια τεχνική διαδικασία για τη συντήρηση των πυραμίδων. Έχουμε παρόμοια συμφωνία και με άλλες χώρες που συνορεύουμε. Ο νόμος είναι σαφής. Για κάθε γύρο διαπραγματεύσεων, ζητάμε την έγκριση του Προέδρου να υπογράψει τη συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει. Χρειαζόμαστε χρόνο, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα τελειώσουν σε δύο εβδομάδες», είπε.

Πηγή : newsit.gr