Ένα πολύ ιδιαίτερο γυάλινο σπίτι που “κρέμεται” πάνω από έναν γκρεμό

Οι αρχιτέκτονες Santiago Valdivieso και Stefano Rolla, σχεδίασαν ένα εντυπωσιακό σπίτι στο Punta Pite, το οποίο βρίσκεται στην ακτή της Κεντρικής Χιλής που εκτείνεται προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στην περιγραφή τους οι αρχιτέτκονες αναφερουν ότι το σπίτι “είναι καθισμένο σε έναν βραχώδη και θυελλώδη γκρεμό ανάμεσα σε δύο μικρούς κόλπους”.

Το σπίτι, το οποίο ονομάζεται Engawa House και είναι κατασκευασμένο από γυαλί και μαύρο ατσάλι, εκτείνεται πάνω από έναν γκρεμό και στηρίζεται πάνω σε σε κεκλιμένα στηρίγματα με κόκκινο χρώμα.

Cristóbal Palma

Οι συρόμενες πόρτες από το ξύλο Raulí “τυλίγουν” το σπίτι από τις τρεις πλευρές, δίνοντας στους κατοίκους την δυνατότητα να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή, χωρίς ωστόσο να θυσιάσουν την εισαγωγή του φυσικού φωτός, ή να τις ανοίξουν πλήρως ώστε να έχουν άπλετη θέα στο γύρω περιβάλλον.

“Η ιδέα πίσω από το έργο είναι ένα σπίτι που μπορεί να λειτουργεί τόσο ως καταφύγιο, όσο και ως το εντελώς αντίθετο” ανέφεραν οι αρχιτέκτονες.

Cristóbal Palma

Οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν το σαλόνι, την κουζίνα και την τραπεζαρία σε έναν ενιαίο χώρο στη βόρεια πλευρά του σπιτιού, έτσι ώστε να έχουν θέα στον ωκεανό. Μεταξύ της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του καθιστικού κρέμεται μια μαύρη ξυλόσομπα, ενώ τα υπόλοιπα έπιπλα είναι τοποθετημένα στο κέντρο του δαπέδου έτσι ώστε να διατηρούνται ελεύθεροι οι γυάλινοι τοίχοι.

Cristóbal Palma

Τα λευκά δάπεδα από ξύλο πεύκου έρχονται σε αντίθεση με τη ζεστασιά του εξωτερικού ξύλινου πατώματος και εκτείνονται σε ολόκληρο το σπίτι, το οποίο περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια και μπάνια καθώς και μια αποθήκη.

Cristóbal Palma

Μια μαύρη σκάλα από ατσάλι που βρίσκεται στον διάδρομο οδηγεί μέχρι τη βεράντα στον τελευταίο όροφο. Μια άλλη πέτρινη σκάλα στο εξωτερικό του ακινήτου οδηγεί κάτω από το σπίτι, όπου υπάρχει μια αυλή και πισίνα.

Δείτε μερικές επιπλέον φωτογραφίες του Engawa House παρακάτω:

Cristóbal Palma

Cristóbal Palma

www.perpetual.gr