Ζημιές στο Ηράκλειο μετά την πορεία στη μνήμη Γρηγορόπουλου

Ζημιές σε τράπεζες, σε καταστήματα και αυτοκίνητα στο κέντρο του Ηρακλείου άφησαν πίσω τους οι αντιεξουσιαστές, που συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ το βράδυ της Κυριακής. Μετά το τέλος της πορείας διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πριν από 7 χρόνια στα Εξάρχεια, από τη σφαίρα αστυνομικού, το Ηράκλειο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ενώ ακολούθησαν τουλάχιστον 20 προσαγωγές, πολλές από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις!

Μέχρι αργά το βράδυ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε επιφυλακή, κρατώντας «ζωσμένη» την περιοχή γύρω από τον «Ευαγγελισμό».

Το χρονικό

Όλα άρχισαν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πορεία των διαδηλωτών, με τους αντιεξουσιαστές να βρίσκονται στο τέλος της πορείας. Τα αίματα άναψαν για τα καλά όταν η πορεία ολοκλήρωσε τη διαδρομή της στους κεντρικούς δρόμους και επέστρεψε στην αφετηρία της στο κέντρο της πόλης. Οι αντιεξουσιαστές αποσπάστηκαν από τους υπόλοιπους διαδηλωτές, πήγαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και άρχισαν να βάζουν φωτιά σε κάδους και να πετούν μπουκάλια στην είσοδο του κτηρίου, προκαλώντας αμέσως την επέμβαση των ΜΑΤ. Οι καταστροφές ξεκίνησαν την ώρα που η ομάδα βρισκόταν ανάμεσα στο Δικαστικό Μέγαρο και στο κτήριο της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου. Τότε οι δυνάμεις των ΜΑΤ τούς άφησαν να οπισθοχωρήσουν πέρα από το σημείο όπου βρίσκονται οι καφετέριες. Αφού πέρασαν το σημείο όπου βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, οι αντιεξουσιαστές άναψαν νέες εστίες φωτιάς. Μάλιστα, η μία εστία απείλησε την είσοδο του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος και αστυνομικοί απομάκρυναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το φλεγόμενο κάδο που είχε κολλήσει στην πρόσοψη του καταστήματος, αποτρέποντας τα χειρότερα.

Τα δακρυγόνα

Ακολούθησαν σπασίματα και στα υπόλοιπα τραπεζικά καταστήματα, ενώ σε τουλάχιστον μία καφετέρια, που ήταν κλειστή, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές, καθώς οι αντιεξουσιαστές κυριολεκτικά τα έκαναν γυαλιά-καρφιά! Πρόκειται για την καφετέρια που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κτήριο των «Μινωικών Γραμμών».

Από το σημείο εκείνο ξεκίνησε και περιορισμένης έκτασης χρήση δακρυγόνων, καθώς η κατάσταση είχε αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου. Η μάχη αυτή κράτησε γύρω στη μία ώρα και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική στο κέντρο της πόλης, που πάντως δεν εγκαταλείφθηκε από τον κόσμο που βρισκόταν στις καφετέριες. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έγιναν μετά τη Λότζια, προς τα κάτω. Εκτός των άλλων, στο στόχαστρο των αντιεξουσιαστών βρέθηκαν και πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα, εναντίον των οποίων εκτοξεύτηκαν πέτρες, με συνέπεια να υποστούν σοβαρές ζημιές.

Στόχος και το δέντρο

Στην περιοχή των επεισοδίων κατέφτασε από νωρίς ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ζημιές που έχουν γίνει, ενώ στο στόχαστρο των αντιεξουσιαστών μπήκε και το χριστουγεννιάτικο δέντρο που λίγο έλειψε να καταστραφεί από φωτιά. Μαζί με τους συνεργάτες του, περιόδευσε στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να σχηματίσει άμεση εικόνα γύρω από τις ζημιές που προκάλεσαν οι αντιεξουσιαστές.

Αργά το βράδυ, η κατάσταση έδειχνε ήρεμη. Ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε ζώσει το κτήριο του «Ευαγγελισμού» τόσο από την οδό Λόρδου Βύρωνα όσο και από την οδό Κορωναίου, για το ενδεχόμενο οι αντιεξουσιαστές να επιχειρήσουν νέα εφόρμηση στο τρίγωνο της πόλης.

Σημειώνεται ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι και αργά χθες το βράδυ, γίνονταν προσαγωγές. Εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 20, ενώ αρκετές από αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Πηγή: http://www.neakriti.gr