Ξεκινά έρευνα για τις δραστηριότητες της τρόικας στις χώρες της κρίσης

7E7859F3B67510DA502B93C4CB5CB6EB

Την έρευνα για το ρόλο και τις δραστηριότητες της τρόικας στις χώρες της κρίσης, ξεκινάει την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013, η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τον πράσινο ευρωβουλευτή, Σβεν Γκίγκολντ, στην έρευνα θα κληθούν να καταθέσουν καθηγητές Οικονομικών, ειδικοί εμπειρογνώμονες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα Κλάους Μάζουχ.
Το ΔΝΤ έχει αρνηθεί να στείλει εκπρόσωπο στη δημόσια συνεδρίαση, αναφέρει ο Σβεν Γκίγκολντ.
Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βάλει στο μικροσκόπιο τη δράση της τρόικας σε τέσσερεις χώρες της κρίσης και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν το επόμενο διάστημα σε χώρες που πλήττονται από την «ευρωκρίση» και θα συζητήσουν με εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών, κυβερνήσεων καθώς και με υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους.

Το τελικό πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί τον Μάιο πριν από τις ευρωεκλογές.
Η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της έρευνας ανήκει σε Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.
Διευκρινίζεται ότι το πόρισμα δεν θα προβλέπει απόδοση νομικών ευθυνών, θα είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ευρωπαϊκό όργανο αξιολογεί τους ίδιους τους αξιολογητές και μάλιστα σε δημόσια συζήτηση.