Χαμός με τις δηλώσεις Λανγκάρντ

Σάλος σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτιρεία έχει προκληθεί από τις δηλώσεις Λανγκάρντ κατά της Ελλάδας.

Η γαλλική Le Figaro αναφέρεται στην ‘Επίθεση της Κριστίν Λανγκάρντ στους Έλληνες’ ενώ όλοι μιλούν για ένα ακόμη επικοινωνιακό λάθος από τα πολλά που έχει κάνει η κυρία Λανγκάρντ ακόμη και την περίοδο που ήτνα υπουργός οικονομικών της Γαλλίας. Η Liberation αναφέρει πως η επικεφαλής του ΔΝΤ ‘άναψε το φυτίλι’ σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση.

Η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος της Γαλλίας Νατζάτ Μπελκασέμ δήλωσε πως η δήλωσε της κυρίας Λανγκάρντ είναι απλοική και ‘γελοιογραφική’. Ενώ ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου δήλωσε χαρακτηριστικά: ‘Πρόκειται για ανάξια σχόλια και εάν υπήρχε πολιτική ηθική η κυρία Λαγκάρντ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση που κατέχει. Γιατί δεν λέει πως είναι οι εφοπλιστές δηλαδή οι καπιταλιστές που πρέπει να πληρώσουν τους φόρους ή ακόμα η Εκκλησία. Οι καθημερινοί άνθρωποι πληρώνουν τους φόρους τους γιατί φορολογούνται στην πηγή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κανένα μέσο να αποφύγουν την φορολογία’.

Ο Μάρκ Τουτί, αντιπρόεδρος της χρημστοοικονομικής εταιρείας επενδύσεων Global Equities δήλωσε έκπληκτος από τις δηλώσεις Λανγκάρντ και είπε χαρακτηριστικά: ‘Δυσκολεύομαι να καταλάβω, δεν βλέπω σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει μια τέτοια δήλωση, αντίθετα συδαυλίζει τα πάθη. Ιδιαίτερα αν σκεφθούμε ότι η ελληνική κρίση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, οπότε και θα μπορούσαμε να την είχαμε σταματήσει άμεσα με 15 δισεκατομμύρια ευρώ και όλα θα είχαν τελειώσει. Τότε η Γερμανία δεν θέλησε, αλλά και το ΔΝΤ δεν έπαιξε θετικό ρόλο, επομένως και το ΔΝΤ έχει μέρος ευθύνης για την ελληνική κρίση. Σήμερα με το να κατηγορούμε τους Ελληνες είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. ΄’Εγινε άραγε με σκοπιμότητα λέγοντας έμμεσα στους Ελληνες πριν τις εκλογές να κάνουν τη σωστή επιλογή; Ίσως, όμως πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιγνίδι που μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο’.