Βερολίνο: «Λευκός καπνός» για Μεγάλο Συνασπισμό

merkel

O «λευκός καπνός» φάνηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης από την καμινάδα της Καγκελαρίας, μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις 18 ωρών μεταξύ των τριών κομμάτων και ενδιάμεσες εσωκομματικές διαβουλεύσεις, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) κατέληξαν σε προγραμματική συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για το Μεγάλο Συνασπισμό στο Βερολίνο. Η συμφωνία πρέπει να περάσει από την έγκριση των μελών του SPD, σε εσωκομματική κάλπη που αναμένεται στις αρχές του Δεκεμβρίου. Λεπτομέρειες για την προγραμματική συμφωνία θα δοθούν στη δημοσιότητα το μεσημέρι με συνέντευξη Τύπου, αλλά οι πυλώνες της έχουν ήδη γίνει γνωστοί.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική που πρόκειται να κρατήσει το Βερολίνο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δεν διαφαίνεται σημαντική αλλαγή πλεύσης: Ήδη από το τελικό προσχέδιο που είχε διαρρεύσει, είχε φανεί ότι τα κόμματα δεν απομακρύνονται από τη θέση για «δομικές μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αυστηρή, συνεχής, δημοσιονομική εξυγίανση με επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Κλειδί για την ανάπτυξη εμφανίζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με δομικές μεταρρυθμίσεις. Η «αμοιβαιοποιήση του ευρωπαϊκού χρέους» αποκλείεται επίσης ρητά, όπως αναμενόταν.

Η αναφορά στην Ελλάδα για «στήριξη στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας με σχέση εταίρου» με την αναφορά για ενίσχυση της Γερμανο-ελληνικής συνέλευσης. Επίσης, σε επισήμανση για το γενικότερο πλαίσιο κινητικότητας της ευρωπαϊκής νεολαίας, αναφέρεται ότι «τασσόμαστε υπέρ, για παράδειγμα, της σύστασης γερμανο-ελληνικού γραφείου νεολαίας» μένει στο τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας.

Νικητές της διαπραγμάτευσης δήλωναν πάντως σήμερα το πρωί όλες οι πλευρές -στελέχη του CDU, του CSU και SPD θριαμβολογούσαν πως οι συμβιβασμοί που επιτεύχθηκαν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βάσεις των τριών κομμάτων. Καίριας σημασίας είναι, φυσικά, να συμμεριστεί αυτήν την προσέγγιση ειδικά η βάση των Σοσιαλδημοκρατών.